Ťažba štrku z Priehrady mládeže prekáža obyvateľom

Na Nosickej priehrade, známej aj pod názvom Priehrada mládeže, sa usadil veľký plávajúci bager, ktorý ťaží štrk a čistí dno vodnej nádrže. Ľudia, ktorí majú v blízkosti rodinné domy a záhradky, protestujú. Vravia, že hlučné zariadenie im výrazne zhoršilo životné prostredie a psychicky ich ubíja.

26.06.2015 14:00
Nosická priehrada Foto: ,
Z dna Nosickej priehrady sa má najbližších 10 rokov ťažiť štrk.
debata (14)

Kúsok od priehrady sa nachádza Milochov, mestská časť Považskej Bystrice. Miestni obyvatelia už zorganizovali protestnú petíciu.

„Podpísali ju všetci obyvatelia Horného Milochova, ale zatiaľ žiadny výsledok nepriniesla. Bývame hore na kopci, máme tu postavený dom, a keď sa začala ťažba, veľmi sa nám zhoršila kvalita života, vodná hladina hluk odráža a ešte zosilňuje,“ povedal Roman Majerský, organizátor petičnej akcie.

„Doteraz sme tu mali tichučko, je to mestská časť na okraji Považskej Bystrice, vždy tu býval pokoj. A teraz? Či ráno vstávate, alebo poobede otvoríte okno, máte hluk padajúcich kameňov, škripot strojov, ako keby sme bývali niekde v kameňolome, je to veľmi nepríjemné. Ten neprestajný monotónny zvuk každému po čase lezie na nervy,“ dodal Roman Buček, ďalší obyvateľ Milochova.

Túto situáciu potvrdil aj Ján Kunovský, poslanec mestského zastupiteľstva v Považskej Bystrici. Ťažba sa začína zavčasu ráno a končí sa neskoro večer. Zvyčajne o 18. hodine, ale zaznamenali prípady, že štrk ťažili až do pol desiatej večer. A niekedy stroj hučí aj počas víkendu. Podľa poslanca je to pre ľudí veľká psychická záťaž.

Na druhej strane priehrady je záhradkárska oblasť s chatkami, kam ľudia chodia odpočívať, utekajú sem pred ruchom z mesta. A teraz ich v tejto oáze pokoja prenasleduje neprestajný hluk.

„To sa nedá počúvať, ako to rachotí a hučí. Som aj rybár, ale teraz sa nedá sem chodiť ani na ryby. Je to už o ničom. Pokupovali sme si tu záhradky a chatky, aby sme si odpočinuli. A teraz pri tom hluku sa na oddych nedá ani pomyslieť,“ sťažuje sa záhradkár František Blahovský. A dodáva, že ich nehnuteľnosti rapídne strácajú na hodnote. Ľudia ich aj tak predávajú, hovorí o troch susedoch, čo ich už predali, ďalší hľadajú záujemcov o kúpu. Už teraz ľudia hovoria o veľkom hluku a situácia sa má ešte zhoršiť. K linke na ťaženie štrku má onedlho pribudnúť aj drvička kameňa. Potvrdila to spoločnosť Slovenské štrkopiesky, ktorá ťažbu vykonáva. Tieto práce sa majú skončiť až o desať rokov.

„Regulačnú ťažbu Nosickej priehrady vykonávame na základe zmluvy so Slovenským vodohospodárskym podnikom. Súčasťou technologickej linky určenej na úpravu vyťaženej suroviny je aj kužeľový drvič HP 200. Zmluvu sme uzatvorili na dobu určitú, a to od 1. mája 2015 do 30. apríla 2024,“ spresnil Martin Josko, konateľ spoločnosti Slovenské štrkopiesky. Martin Josko prisľúbil, že spoločnosť zabezpečí niekoľko opatrení, ktoré by mali zlepšiť životné podmienky miestnych obyvateľov. Za najvýznamnejšie z nich považuje zmenu pohonu ťažiaceho stroja z dieselového na elektrický, kompletnú rekonštrukciu korčekovej reťaze lodného bagra a obstaranie nových článkov plávajúceho pásového dopravníka.

„V rámci plánovanej úpravy suroviny na technologickej linke je navrhnuté odhlučnenie drviča zakrytovaním a vytvorenie protihlukových bariér zo skládok kameniva v smere najbližších zastavaných území,“ dodal konateľ Slovenských štrkopieskov.

Nosickú priehradu postavili po druhej svetovej vojne, budovali ju v rokoch 1949 až 1957 ako Priehradu mládeže. Má protipovodňovú funkciu, je zdrojom elektrickej energie a využíva sa aj na šport a rekreáciu. Pri budovaní priehrady narazili na prameň liečivej vody a vďaka nemu vznikli kúpele Nimnica, najmladšie kúpele na Slovensku.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Nosická priehrada #ťažba štruku