Areál Iuventy otvorí brány verejnosti, kúpalisko však ostáva zatvorené

Aktivisti robia, čo je v ich silách, aby do areálu Iuventy na Búdkovej vrátili život a najmä mládež, ktorej priestor a budova Mičurinu od 50. rokov slúžila. Od konca 90. rokov však bola pre verejnosť neprístupná. Občianske združenie Hrad Slavín a ďalší pozývajú na podujatie s názvom Druhý dych pre Mičurin. Brány kúpaliska však zostávajú zatvorené. Ozývajú sa hlasy o pozlátku, ktoré má zakryť skutočný stav. V hre sú lukratívne pozemky.

26.06.2015 13:30
Mičurin, Iuventa, kúpalisko Foto:
Chátrajúci bazén na jedinom kúpalisku v bratislavskom Starom meste. Kúpalisko Mičurin v areáli Iuventy zostáva zatvorené.
debata

O chátrajúcom areáli Iuventy na Búdkovej vrátane kúpaliska sa začalo opäť hovoriť po tom, ako v polovici mája upozornila strana SaS na predaj budovy Iuventy. Podľa strany mal byť biznisom s oligarchami. „Budova má ustúpiť kšeftu s pozemkom a budovou. Všetko sa pripravuje na vysťahovanie Iuventy. Bude to narýchlo, len aby sa na Búdkovej budova vyprázdnila,“ upozornil poslanec NR SR Martin Poliačik. Minister školstva Juraj Draxler následne vyhlásil, že budova a areál Iuventy na Búdkovej ulici v Bratislave sa predávať nebudú.

Aktivisti z občianskeho združenia Mičurin koncom mája vyzvali ministra školstva, aby odovzdal areál s hlavnou budovou a bazénom do správy mestskej časti Staré Mesto. Požadovali tiež, aby rezort odovzdal kúpalisko do správy OZ Mičurin, vďaka ktorému sa podarilo jediné kúpalisko v Starom meste v uplynulých rokoch zachrániť. Draxler vtedy povedal, že prevádzkovateľa bazéna plánujú vybrať v transparentnom procese a mohli by ho mať od polovice júna.

Kúpalisko je stále zatvorené

Aktivisti hovoria, že po zverejnení výzvy zostali prekvapení. Na stretnutí s ministrom školstva hovorili o tom, že kúpalisko chcú prevádzkovať ako občianske združenie a teda ako aktivitu vo verejnom záujme. Výzva na krátkodobý prenájom kúpaliska a priľahlých pozemkov bola podľa Marcela Šimončiča z OZ Mičurin od začiatku nastavená nereálne.

„Záujemca mal zaplatiť trhové nájomné. Iuventa dlhodobo na prevádzkovanie bazéna nedala ani euro. Všetko, čo sa nám tam podarilo za posledné roky urobiť, zaplatili alebo priložili ruku k dielu ľudia, ktorým na tom, aby sa mali kde v lete osviežiť oni a ich deti, naozaj záleží,“ hovorí Šimončič. „Každému muselo byť od začiatku jasné, že na Búdkovej ide iba o to, aby pozemky pod Iuventou v tichosti zmizli z vlastníctva štátu,“ dodáva.

Podľa zverejenej výzvy časť pozemku s rozlohou 1 516 štvorcových metrov chcela Iuventa prenajať za 2,02 eura na meter štvorcový na mesiac, plavecký bazén za 106,67 eura za mesiac a murovanú šatňu za 186,47 eura na mesiac. Záujemca by tak za jeden mesiac nájmu zaplatil 3 355 eur. Vstupné na kúpalisko bolo pritom iba symbolické euro pre deti a dve pre dospelých.

„Rovnako tak aj podmienka spojená s nevysporiadanými pozemkami pod cestou je nezmysel,“ dodáva Šimončič. Ministerstvo už roky nevie na súde dosiahnuť, aby na pozemky uvalil vecné bremeno.

Výzva odsúdená na neúspech

Z výzvy na prenájom priestorov letného kúpaliska napokon, ako predpokladali aktivisti, budúci nájomca nevzišiel. Do výzvy sa prihlásili štyria záujemcovia. Podľa komisie Iuventy dvaja z nich nereagovali na predmet výzvy a poslali žiadosti o zverenie areálu do ich správy. Jeden záujemca nesplnil podmienky, pretože neponúkol ani minimálne trhové nájomné. Štvrtý napokon svoj záujem stiahol priamo na zasadnutí.

„Pri príchode do Iuventy nám generálny riaditeľ oznámil, že nás záujemcov budú volať postupne a z verejnej výzvy sa zrazu stala neverejná. Obálky s našimi ponukami boli už otvorené,“ Šimončič hovorí o netransparen­tnosti celej výzvy. „Kolosálne podvody s pozemkami sa na Mičurine dejú už od 90. rokov," Šimončič ďalej upozorňuje na viaceré pochybenia v rámci reštitúcií. „Ako je možné, že sa štát nechá okrádať o vlastné pozemky. A na ďalšie si tu brúsia zuby developeri," uzatvára.

Druhý dych

Občianske združenie Hrad Slavín v spolupráci s partnermi pripravilo na sobotu 4. júla kultúrne podujatie v areáli Iuventy na Búdkovej ulici. Pozýva malých aj veľkých. Príde kúzelník aj minister školstva. Bude sa spomínať na lepšie časy, diskutovať o revitalizácii areálu a o hľadaní jeho ďalšieho využitia, odhalia aj pamätnú tabuľu. Aktivisti veria, že naštartujú novú éru a Iuventa bude opäť patriť mladým.

debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #kúpalisko #Iuventa