SOI varuje pred falošným inšpektorom, na Miletičke ho nikto nevidel

Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) varuje podnikateľov pred falošným inšpektorom na trhovisku Miletičova. Podľa Petry Blehovej z komunikačného odboru Ústredného inšpektorátu SOI sa zaujímal o povolenie na predaj vajíčok. Bližšie informácie inšpekcia nemá.

01.07.2015 08:00
miletička, trhovisko Foto: ,
Slovenská obchodná inšpekcia varuje podnikateľov pred falošným inšpektorom.
debata

Predajcovia si muža, ktorý by sa vydával za inšpektora, nevšimli. Zhodujú sa však v jednom. Nebolo by to prvý falošný inšpektor.

Predajca vajíčok z Gabčíkova si spomína na situáciu s falošným inšpektorom z polovice júna. „Práve predávala moja manželka a ten muž ju veľmi vydesil. Prišiel, vytiahol vraj nejaký preukaz a bol agresívny. Vykrikoval, že tú búdu nechá zavrieť a že už nikdy nikde žiadne vajce nepredá. Potom odišiel s tým, že o päť minút sa vráti, ale už neprišiel.“ Podľa jeho manželky mal asi päťdesiat. Na Miletičke predávajú 15 rokov. Podobnú situáciu predtým nezažili.

SOI upozorňuje, že inšpektori vykonávajú kontrolu prevádzok vždy vo dvojici. „Každý inšpektor je povinný sa pri začatí kontroly preukázať služobným preukazom SOI, vykonať kontrolu, všetky skutočnosti, ktoré zistí pri kontrole, zapísať do inšpekčného záznamu a v prípade zistených nedostatkov vydať záväzné pokyny," pripomína Slovenská obchodná inšpekcia.

Správy o falošnom inšpektorovi sa nedoniesli ani k správcovi trhoviska Miletičova. Rastislav Janáček hovorí, že trhovníci sú súdržná komunita. „Keď sa niečo čo i len šuchne, roznesie sa to hneď po celom trhu,“ dodáva. Predajcovia si podľa jeho slov pomáhajú, keď treba postrážia či dozrú na tovar. Ostražití sú podľa neho aj starší ľudia a rozhodne sa nedajú tak ľahko oklamať.

Predajcovia si muža, ktorý by sa vydával za... Foto: Viera Hebertová, Pravda
miletičika, trhovisko Predajcovia si muža, ktorý by sa vydával za inšpektora, nevšimli. Zhodujú sa však v jednom. Nebolo by to prvý falošný inšpektor.

Väčšina predajcov vie, ako má taká inšpekcia vyzerať a čo si môžu resp. nemôžu inšpektori dovoliť. „Určite by som nikomu nedala žiadne peniaze. Ak príde a niečo nebude v poriadku, tak vypíše papierik a potom sa to bude riešiť ďalej. Žiadna hotovosť,“ hovorí kvetinárka z Miletičky. Blehová pripomína, že SOI neukladá blokové pokuty na mieste.

Predavačka kapusty zo Stupavy vraví, že už na Miletičke nejaký rok predáva, ako má vyzerať preukaz inšpektora však nevie.

„Preukaz inšpektora SOI je v tmavohnedom koženom puzdre, so zlatým štátnym znakom a názvom Slovenská obchodná inšpekcia. Vo vnútri preukazu je fotografia inšpektora, jeho podpis, číslo preukazu, oprávnenia inšpektora v zmysle platných právnych predpisov a podpis ústrednej riaditeľky SOI. V prípade pochybností o pravosti inšpektora SOI treba kontaktovať inšpektorát SOI v danom kraji alebo v hlavnom meste,“ dodáva Blehová.

Podľa Richarda Bittnera z Ružinovského podniku verejno-prospešných služieb, ktorý má na starosti aj správu trhovísk v tejto mestskej časti, sú v pláne predbežné opatrenia. Podnik plánuje požiadať príslušné orgány o aktuálny vzor služobného preukazu. „Ten následne umiestnime na viditeľnom mieste, napríklad pri vchode na trhovisko, aby si predávajúci ale aj kupujúci mohli pozrieť ako má preukaz vyzerať a nenechali sa oklamať nejakou kópiou.“

Prípad falošnej inšpektorky zaznamenala Slovenská obchodná inšpekcia naposledy vlani v októbri. „V stánkoch PNS, pod zámienkou kontroly, odoberala vzorky cigariet,“ dodáva Blehová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podvodník #SOI #Miletička #trhovisko