Smolenický zámok otvorili pre verejnosť

Smolenický zámok otvorili počas letných prázdnin pre verejnosť. Otváracie hodiny sú denne od 10:00 do 18:00, vstupy do interiéru so sprievodcom sú každú hodinu. Jeden z najkrajších slovenských zámkov je inak pre verejnosť neprístupný, využíva ho na svoje účely Slovenská akadémia vied (SAV). Informoval o tom riaditeľ Kongresového centra SAV Karol Volner.

01.07.2015 10:57
Smolenice, zámok Foto:
Smolenický zámok bol celé desaťročia pre verejnosť uzavretý, teraz ho opäť otvorili.
debata

Najväčším lákadlom pre návštevníkov je výstup na 33 metrov vysokú zámockú vežu, ktorá ponúka nádherný výhľad do okolia. Počas výstupu si návštevníci môžu na poschodiach pozrieť výstavu historických detských kočíkov z rôznych období a rôznych kútov Slovenska a výstavu papierových modelov známych aj menej známych slovenských a českých hradov, zámkov, kostolov, športových vozidiel alebo vlakov.

Ak by návštevníci chceli vidieť jeden zo salónov alebo izbu, v ktorej pred polstoročím dve noci spal vtedajší najmocnejší muž Sovietskeho zväzu Nikita Chruščov, sprievodkyne sú podľa riaditeľa Karola Volnera pripravené vyhovieť ich želaniam, ak to situácia umožní. Expozíciu o minulosti zámku alebo jeho predchodcov tu návštevníci nenájdu, v blízkosti areálu sa však nachádzajú pozostatky hradiska Molpír a v dedine je múzeum Molpír.

Zámok bol celé desaťročia pre verejnosť uzatvorený, prvýkrát ho sprístupnili v lete v roku 2000. V prvých rokoch chodilo počas júla a augusta na zámok okolo 10-tisíc ľudí, neskôr sa návštevnosť ustálila na približne 8-tisíc . Smolenický zámok je prestavaný z pôvodného stredovekého hradu. Nachádza sa na úpätí Malých Karpát nad obcou Smolenice v Trnavskom okrese.

S prestavbou hradu začali v polovici 19. storočia jeho poslední majitelia Pálffyovci, ktorí z neho zachovali iba časť vonkajšieho opevnenia. Zámok dobudovali až po roku 1945. V roku 1945 sa majiteľom zámku stal štát, prevzala ho Slovenská národná rada a zvolila si ho za svoje letné sídlo. Od roku 1953 ho využíva SAV ako kongresové centrum na rôzne stretnutia vedcov.

debata chyba
Viac na túto tému: #leto 2015 #smolenický zámok