Kampaň podporí bezpečnosť na železničných priecestiach

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) spúšťajú v spolupráci s policajným prezídiom a dopravným spravodajstvom Zelená vlna RTVS informačnú bilbordovú kampaň Zastav a preži, ktorá poukáže na správne prechádzanie a prejazdy cez železničné priecestia.

01.07.2015 13:10
nehoda, vlak, priecestie, Prešov, auto, vrak,... Foto:
Kampaň chce poukázať na nebezpečenstvo nesprávneho prejazdu cez železničné priecestia. (Ilustračné foto)
debata (2)

Ako ďalej povedala v stredu na brífingu hovorkyňa ŽSR Martina Pavliková, kampaň sa začína 1. júna a potrvá do 31. augusta, ide teda o letnú turistickú sezónu. Na 120 bilbordoch na frekventovaných miestach na celom Slovensku je fotografia z reálnej nehody na priecestí.

„Naším cieľom je apelovať na vodičov, aby nepodceňovali železničné priecestia a aby vedome neriskovali a neprichádzali o život pri strete s vlakom. Chceme zvýšiť povedomie a upozorniť na nebezpečný prejazd cez priecestia,“ vysvetlila. Kampaň bude cez oba letné mesiace spojená s policajnými kontrolami.

Kontrolovať bude polícia

Podľa Pavlikovej je osveta zameraná na vodičov, cyklistov, chodcov, ale aj motorkárov. Na Slovensku majú Železnice SR v správe momentálne 2 122 železničných priecestí, z nich je 1 076 zabezpečených a 1 046 nezabez­pečených. „Za prvý polrok tohto roku sa na priecestiach stalo 25 nehôd, sedem ľudí pri nich zomrelo, osem sa ťažko zranilo,“ povedala hovorkyňa ŽSR.

Polícia, ktorá sa do projektu zapojila, v stredu začala s celoslovenskou plošnou akciou. „Akcia je dnes na rôznych priecestiach na celom Slovensku a zameraná je na dodržiavanie predpisov o bezpečnosti cestnej premávky vodičmi, vozidlami, chodcami a cyklistami,“ vysvetlil riaditeľ odboru železničnej polície Norbert Berec. V kontrolách bude polícia pokračovať celé leto, akcie budú regionálne s rovnakým zameraním. Keď sa letná turistická sezóna skončí, polícia akciu vyhodnotí.

„Dúfame, že počet nehôd alebo vodičov, ktorí na priecestiach páchajú priestupky, nám aj vďaka kampani klesne,“ uviedol. Akcia je podľa jeho slov najmä preventívna a bude upozorňovať účastníkov premávky, no ak vodiči predpisy dodržiavať nebudú, polícia to bude riešiť v zmysle zákona. Paradoxne viac nehôd sa podľa Bereca stáva na zabezpečených železničných priecestiach. „Najčastejšou príčinou nehôd je to, že vodič nezastane, aj keď mu signalizácia hovorí, že nemá vchádzať na priecestie,“ poznamenal.

Pomôže mobilná aplikácia

Mediálnym partnerom kampane je aj tento rok dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS, ktoré sa do nej zapojilo zlepšením svojej mobilnej aplikácie s dopravnými informáciami. Ako povedal Ľuboš Kasala zo Zelenej vlny RTVS, aplikácia je na svete od jesene minulého roka. „Povedali sme si, že prispejeme aj my tým, že do aplikácie pridáme aj statické informácie o železničných priecestiach. Zahrnuli sme do databázy priecestia, ktoré sú najviac vyťažené, a teda na cestách prvej, druhej i tretej triedy, je ich približne 800,“ vysvetlil novinárom.

Aplikácia funguje tak, že keď má vodič alebo spolujazdec aplikáciu zapnutú v mobile aj na pozadí, aplikácia obrazovo i zvukovo signalizuje, že sa blíži k železničnému priecestiu alebo ide okolo neho.

Na priecestia upozorňuje ŽSR i na svojom webe www.zsr.sk vo forme testu s názvom "Ako dobre poznáte pravidlá bezpečného prechádzania cez železničné priecestie?“ Ľudia si v ňom môžu anonymne a zdarma preveriť svoje vedomosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kampaň #ŽSR