Schránky trenčianskej radnice zahltili vulgárne maily

Zlikvidujte e-mailové schránky mestského úradu! S takouto výzvou sa obrátil mladý muž z Trenčína na svojich priaznivcov. Mala to byť pomsta za hlučnú diskotéku. Výzva mala úspech, schránky sa zaplnili balastom. Mesto teraz na mladíka podáva trestné oznámenie.

01.07.2015 16:17
Trenčín Foto: ,
Ostrov je pre Trenčanov rekreačnou zónou, kde nájdu miesto na opaľovania a kúpanie, ale aj na nočné diskotéky.
debata (9)

V rekreačnej zóne Ostrov sa z piatka na sobotu konala open party a hlučná hudba hrala do neskorých ranných hodín. Ostrov je územie, ktoré z jednej strany obmýva energetický kanál, z druhej rieka Váh.

Na druhom brehu kanála sa nachádza sídlisko Sihoť, kde býva aj streamer Michal Herman. Hlučná hudba ho poriadne vytočila a rozhodol sa, že to tak nenechá. Bol presvedčený, že za to môže trenčianský mestský úrad, ktorý povolil takúto hlučnú zábavu. Ešte počas nej zverejnil na internete video, na ktorom nadáva na úrad a jeho zamestnancov. Celý prejav je prešpikovaný hrubými vulgarizmami. Vyzval ľudí, aby mu pomohli v internetovej pomste. Ukázal webovú stránku mesta aj s menami úradníkov a ich mailovými adresami a pripojil návod na pomstu.

„Rozpohybujte veci, zlikvidujte tieto e-mailové schránky, poubližujte im, píšte, čo chcete, čo vám len napadne. Ja viem, akí dokážete byť ostrí a nebrzdím vás. Choďte, nadávajte, ubližujte, likvidujte ich. Pretože oni ako zástupcovia občanov sa rozhodli, že je dobrý nápad dať 400 ľuďom také miesto na párty, ktoré obťažuje ďalších 3000 ľudí. Preto by títo ľudia mali trpieť,“ argumentoval vo svojom príspevku, ktorý má vyše 20 000 kliknutí.

Ľudí zrejme najviac chytilo za srdce, keď hovoril o svojom otcovi, ktorý je chorý, potrebuje mať pravidelný spánok. Keď mu ho niečo naruší, napríklad hlučná diskotéka, tak sa niekoľko dní cíti veľmi zle. Mailové schránky úradu sa okamžite začali zapĺňať. Len na adresu Janky Sedláčkovej, vedúcej útvaru kultúrno – informačných služieb prišlo do 1 500 takýchto správ plných vulgarizmov. A okrem toho SMS-ky a telefonáty podobného razenia.

Michal Herman sa odmieta mestu ospravedlniť, je... Foto: Milan Kráľ, Pravda
Michal Herman Michal Herman sa odmieta mestu ospravedlniť, je presvedčený, že radnica mala proti hlučným diskotékam zakročiť.

„Poprihlasovali nás na rôzne zľavové portály, pôžičkárne, dokonca sme zaznamenali aj nejaké pornoponuky. Boli veľmi vulgárni, ale to nie je prekvapujúce, sú to zrejme mladší ľudia. Tam končí dosah rodičov, ktorí pravdepodobne neovládajú internet tak, ako ich deti. Deti sa tam cítia slobodnejšie, pretože nikto im nešliape po jazyku a nikto im nezakazuje, aby rozprávali sprosto,“ povedala Janka Sedláčková.

Horšie je, že títo ľudia obrátili pomstu nesprávnym smerom. Trenčínu patrí menšia časť Ostrova. Väčšina je územím obce Zamarovce na druhom brehu Váhu a v jej katastri sa konala open party. Mesto tu nemá žiadne právomoci. Obec tvrdí, že hlučnú zábavu tiež nemohla zakázať.

„Obec nemá kompetencie tieto párty a diskotéky povoľovať, a keď ich nepovoľujeme, nemáme právo ani ich zakazovať. Je to vždy vec usporiadateľa. Väčšina ľudí si myslí, že obec zarába na týchto akciách, nemá z nich však ani cent, len tieto starosti,“ zdôraznil Stanislav Červeňan, starosta Zamaroviec.

Trenčiansky primátor Richard Rybníček, ktorý je vo funkcii druhé volebné obdobie, vraví, že toto je jeho prvá skúsenosť s kyberšikanou. Mladému mužovi vyčíta, že si najskôr nezistil, či sa hlučná zábava koná na území mesta, keď sa už púšťal do takéhoto internetového dobrodružstva. Vraví, že za ním pošle mestských policajtov, aby urážlivé video okamžite stiahol a ospravedlnil sa Janke Sedláčkovej a mestu Trenčín. Ten však ospravedlnenie odmieta.

„Odmietam sa ospravedlniť za to, že som využil svoje zbrane na to, aby som bojoval proti niekomu, kto ma nemá rád. Je pravda, že som napadol niekoho, koho sa to netýka, to som sa dozvedel až neskôr. Ale podstatná vec je, že ja som občan Trenčína, mesto by ma malo chrániť a toto oddelenie malo zasiahnuť. Možno som zaútočil na zlú stranu, ale v každom prípade som zaútočil na celok, ktorý je schopný sa brániť,“ povedal Michal Herman.

Ako ďalej dodal, internet je pre mladých ľudí zbraňou, ktorou sa chcú brániť, keď majú pocit, že sa deje nespravodlivosť. A je to vraj veľmi dobrý pocit mať za sebou armádu ľudí, ktorí chcú pomstiť niekoho, kto zbytočne trpí.

Trenčiansky primátor oznámil, že na mladého muža, ktorý organizoval internetovú pomstu, podá trestné oznámenie za spáchanie úmyselného trestného činu.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #kyberšikana #Ostrov #diskotéka