Skala pod hradom sa zosúva, môže ohroziť dôležitú cestu

Z masívu pod hradom Strečno sa uvoľňuje skalný blok, ktorý môže ohroziť jednu z navyťaženejších slovenských ciest cez Strečno. Hradné bralo už takmer dve desaťročia priebežne monitorujú geológovia a práve v predchádzajúcom roku zaznamenali najvýraznejší posun. Hovoria o vážnej situácii kvôli ktorej zasadal krízový štáb a riešenie majú hľadať aj rezorty životného prostredia i dopravy.

03.07.2015 07:00
Strečno, skala Foto: ,
Pod hradom Strečno sa skala odkláňa od skalného masívu.
debata (5)

„Vzhľadom na dlhodobé sledovanie bolo zistené, že sa preukazuje zreteľný nárast pohybu skalného bloku, to znamená, že sa vlastne odkláňa tento blok od masívu. V priestore sa skalný previs odkláňa od hradného brala, pozvoľne klesá a vykazuje šmykový posun,“ uviedla námestníčka riaditeľa Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra Alena Klukanová.

Stabilitu, zväčšovanie trhliny a pohyb skalného brala pod historickou pamiatkou monitorujú geológovia už od roku 1996. „Zvýraznený je práve ten minulý kalendárny rok, kedy došlo k najväčšiemu odklonu,“ dopĺňa Vladimír Macášek, prednosta Okresného úradu v Žiline, kde už tri razy zasadal krízový štáb kvôli možnej hrozbe zosuvu skaly nad dôležitou cestou medzi západom a východom našej krajiny.

Hradné bralo sa naposledy spevňovalo pri veľkej rekonštrukcii hradu Strečno ešte v 90. rokoch minulého storočia. Stabilizačné opatrenia však v súčasnosti už nie sú také účinné. „Dochádza k zníženiu účinnosti starých kotiev, ktoré spevňujú tento blok, a tým pádom nestačia prenášať to napätie vyvolané tiažou, čiže prestávajú vlastne plniť stabilizačnú funkciu,“ dodala Klukanová.

Nie je vylúčené, že skala, ktorá sa postupne uvoľňuje od brala, môže ohroziť premávku na vyťaženom cestnom úseku v Strečne. „V prípade, že by to ohrozovalo prevádzku tejto cesty, dokým nebude vybudovaný južný obchvat Žiliny, by to bol katastrofický scenár pre dopravu. A viete dobre, že tam žiadna iná alternatíva dnes neexistuje,“ konštatoval minister dopravy Ján Počiatek.

Vážnou situáciou v Strečne sa minulý týždeň zaoberala aj vláda na výjazdovom rokovaní v Ružomberku. Riešenie bude známe zrejme na jeseň. „Počkajme si do 30. septembra, kedy urobíme definitívne rozhodnutie možno že až na úrovni vlády a povieme, aký postup a riešenie sa zvolia,“ povedal minister životného prostredia Peter Žiga.

Geológovia zatiaľ nemôžu hovoriť o konkrétnych opatreniach, ako zdôraznila Klukanová, je potrebné urobiť inžiniersko-geologický prieskum, po ktorom bude možné navrhnúť stabilizačné opatrenia. Zároveň sa podrobným prieskumom zistí, ako vyzerá zlom, pre ktorý sa skala odkláňa.

Až po prieskume bude známe, či bude možné skalný blok odstreliť, alebo či sa bude skalné bralo spevňovať a zabezpečovať sieťami. Postup bude musieť byť zvolený tak, aby nebola ohrozená stabilita kultúrnej pamiatky, hradu Strečno, ktorý je naďalej v prevádzke.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Strečno