Obce v okolí Vodného diela Gabčíkovo dostali novú kompu

Obyvatelia obcí v okolí Vodného diela Gabčíkovo môžu od 1. júla využívať novú a modernejšiu kompu premávajúcu denne na prívodnom dunajskom kanáli medzi obcami Kyselica a Vojka nad Dunajom.

02.07.2015 12:02
debata (1)

Nové plavidlo, ktoré nahradí po 23 rokoch starú dunajskú kompu, slávnostne pokrstil generálny riaditeľ štátneho podniku Vodohospodárska výstavba Ladislav Lazár. Na uvedení do prevádzky sa zúčastnili aj starostovia obcí Kyselica, Vojka nad Dunajom, Dobrohošť, Bodíky, Rohovce a Horný Bar, ktorí novú kompu žiadali už niekoľko rokov. Tá stará sa totiž často kazila a nebola schopná plavby pri zhoršenom počasí.

„Nová kompa je nielen krajšia, ale je najmä nová, výkonnejšia a odvezie viac ľudí a áut. Zvládne aj horšie počasie, nárazový vietor a väčšie vlny, takže jej prevádzka bude plynulejšia," povedal Lazár. Dodal, že nová kompa nemá vrtuľový, ale prúdový pohon, čo jej umožní premávať aj v situácii, keď Dunaj prináša rôzne prekážky ako drevo a kroviny. Podľa Lazára sa prevádzková doba novej kompy rozšíri denne o dve a pol hodiny. Dunajská kompa je od začiatku svojej prevádzky zadarmo a jej prevádzku financuje Vodohospodárska výstavba, ktorá je rezortnou organizáciou Ministerstva životného prostredia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kompa #kanál #Vodné dielo Gabčíkovo