Hendikepovaní zrejme prídu o bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD

V bratislavskej MHD cestujú v súčasnosti bezplatne okrem hendikepovaných ľudí aj darcovia krvi s minimálne zlatou Jánskeho plaketou či účastníci protifašistického odboja a ich najbližšia rodina. Zmeniť by sa to malo od 1. novembra spustením integrovanej dopravy v celom Bratislavskom kraji.

03.07.2015 12:28
MHD, autobus, železničná stanica, Bratislava Foto: ,
Bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD pre vybrané skupiny obyvateľov bude zrejme minulosťou.
debata (6)

Bezplatné cestovanie v MHD pre vybrané skupiny obyvateľov schválilo ešte bývalé mestské zastupiteľstvo pod vedením vtedajšieho primátora Milana Ftáčnika, tarifnú výnimku vtedy udelili do zavedenia tretej etapy Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK). Zavedenie tretej etapy v júni schválili súčasní mestskí aj krajskí poslanci, spustiť by ju mali 1. novembra 2015.

Na zrušenie bezplatného cestovného pre vybrané skupiny Bratislavčanov upozornil po júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva bývalý primátor Milan Ftáčnik na svojom blogu. Primátorovi Ivovi Nesrovnalovi v ňom vyčíta, že sa „nepostavil proti tichému zrušeniu zliav pre zdravotne postihnutých, pre odbojárov, pre darcov krvi, …" a tiež že na to neupozornil poslancov.

„Primátor Ivo Nesrovnal si od nástupu do funkcie plne uvedomuje dôležitosť zavedenia jednotného integrovaného dopravného systému v celom Bratislavskom kraji a s ním súvisiacu úpravu tarifných pravidiel," reagovala na celú situáciu Monika Voleková z bratislavského magistrátu. Ako dodala, zavedenie integrovanej dopravy je podmienkou aj pri čerpaní eurofondov na ďalšie dopravné projekty. „Aj iniciovaním rokovaní s partnermi však primátor Nesrovnal robí všetko pre to, aby dopad tarifných úprav na jednotlivé sociálne skupiny eliminoval," uviedla za vedenie hlavného mesta Voleková.

O spoplatnení bratislavskej MHD pre zdravotne postihnutých sa začalo hovoriť vo februári 2013. Držiteľom preukazu ŤZP a ŤZP so sprievodcom totiž hrozilo, že by po zavedení bratislavskej integrovanej dopravy museli za dopravu v MHD platiť. Vyplývalo to totiž z tarifných podmienok, ktoré pôvodne schválili krajskí i bratislavskí poslanci. Držitelia preukazov ŤZP by aj v MHD mali polovičnú zľavu tak ako vo vlakoch či regionálnych autobusoch. Hendikepovaní vtedy spísali aj petíciu za zachovanie bezplatného cestovania v MHD, podpísalo sa pod ňu vyše 2 200 ľudí.

Bezplatné cestovanie vtedajší mestskí poslanci niekoľkokrát predlžovali, no vždy hendikepovaným udelili len výnimku. Poslanci to vtedy obhajovali tým, že schválenie bezplatnej MHD pre ťažko zdravotne postihnutých nabúra myšlienku zjednotenia cestovného, ktoré má priniesť spustenie integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji. Tarifnú výnimku na bezplatné cestovanie v bratislavskej MHD preto schválili hendikepovaným najprv len do konca roka 2013. Neskôr ju predĺžili až do zavedenia tretej etapy integrovanej dopravy. K hendikepovaným pribudli aj pravidelní darcovia krvi či účastníci protifašistického odboja a ich najbližší príbuzní.

Hlavné mesto síce v minulosti skúšalo rokovať s dopravcami zapojenými do integrovanej dopravy, teda so Železničnou spoločnosťou Slovensko i regionálnym autobusovým dopravcov Slovak lines, aby mohli držitelia preukazu ŤZP cestovať u všetkých zapojených dopravcov so 100-percentnou zľavou a zjednotilo by sa tak cestovné pri integrovanej doprave v celom regióne. Rokovania však neboli úspešné, problém bol v tom, že železnice musia mať jeden cenový výmer v rámci celého Slovenska a nemôžu nastaviť systém podľa regiónov či miest. Regionálny autobusový prepravca mal podobný problém, tiež nemohol mať inú zľavu v rámci Bratislavy či kraja ako inde na Slovensku.

Integrovaný dopravný systém Bratislavského kraja má niekoľko etáp. Prvá a druhá etapa sú určené pravidelným cestujúcim, ktorí využívajú predplatné cestovné lístky. Prvú etapu integrovanej dopravy spustili v kraji 1. júna 2013. Ľudia odvtedy môžu cestovať zo Záhoria do Bratislavy a späť a taktiež v Bratislave na jednotný predplatný cestovný lístok. Druhá etapa integrovaného dopravného systému predstavuje integráciu predplatných cestovných lístkov na území celého Bratislavského kraja a vybraných obcí Trnavského kraja. Tretia etapa integrovanej dopravy by mala priniesť zavedenie jednotných jednorazových cestovných lístkov i zmeny v oblasti dopravy – teda zlepšenie nadväznosti spojov v regióne či rovnomernejšie rozloženie predovšetkým autobusových spojov počas dňa. Druhú a tretiu etapu by mali spustiť spoločne 1. novembra 2015. Do systému integrovanej dopravy je zapojený Dopravný podnik Bratislava, autobusový prepravca Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #zľava #hendikepovaní