Vozičkári v Bratislave prídu o MHD zadarmo

Úder pod pás zdravotne postihnutým, nahnevané sociálne siete. Bratislavčanov nepríjemne prekvapila správa, že mestská hromadná doprava od novembra už nebude pre ŤZP, darcov krvi a vojnových veteránov zadarmo.

03.07.2015 19:33
autobus, doprava, MHD Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (23)

Odsúhlasili to mestskí poslanci na júnovom zasadnutí. Napríklad v Košiciach či Banskej Bystrici majú hendikepovaní v MHD stopercentnú zľavu.

Nové uznesenie pobúrilo nielen zdravotne ťažko postihnutých, ale aj širokú verejnosť. Internetové fóra sú plné pohoršených odkazov. Rozhodnutie považujú za choré a nechápu, čo sa tým sleduje. „Zdraví a mladí majú zadarmo vlaky a zdravotne ťažko postihnutí si musia za odvoz platiť!“ odkazujú mestským poslancom.

Prečítajte si glosu Martina Krna Choré rozhodnutie.

„Všetkých mestských a krajských poslancov, ktorí rozhodli o platení, by som na nejaký čas posadila do invalidného vozíka, prípadne by som im načas dopriala mať ťažké zdravotné problémy a byť odkázaní na MHD!“ rozhorčuje sa Monika, ktorá po ťažkej havárii zostala na vozíku. Dôvodom rušenie týchto výhod je zavedenie integrovanej dopravy (BID) v celom Bratislavskom kraji, čo je prepojenie vlakov, autobusov a MHD. Primátor Ivo Nesrovnal podľa Moniky Volekovej z bratislavského magistrátu robí všetko pre to, aby dopad tarifných úprav na jednotlivé sociálne skupiny eliminoval.

Voleková vysvetlila, že hlavné mesto chcelo bezplatné cestovanie pre vozičkárov udržať, s tým však nesúhlasili partneri v BID, a to Železničná spoločnosť Slovensko i regionálny autobusový dopravca Slovak lines. Odôvodnili to tým, že musia mať jednotný cenový výmer v rámci celého Slovenska a pre Bratislavu nevedia urobiť výnimku.

Úľavy v MHD pre vybrané skupiny obyvateľov zaviedlo ešte bývalé mestské zastupiteľstvo pod vedením vtedajšieho primátora Milana Ftáčnika. Tarifnú výnimku vtedy udelili do zavedenia tretej etapy integrovaného dopravného systému. Tú schválili bratislavskí, ale aj krajskí poslanci teraz v júni.

Poslanec mesta Martin Borguľa (Smer) však poukázal na to, že poslancov na tento bod uznesenia nikto neupozornil. "O tom, že v materiáli o integrovanej doprave sa hovorí zároveň o zrušení bezplatnej MHD pre uvedené kategórie občanov, nepadlo ani slovo, pokladám to zo strany primátora aj dopravnej komisie za silno zavádzajúce,“ reagoval.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #ŤZP #vozičkári