Ministri odklepli Prievidzi finančnú pomoc na splatenie úverov

Ministri odklepli Prievidzi finančnú pomoc na splatenie úverov. Návratná investičná pomoc bude smerovať mestu Prievidza a spoločnosti Prievidza Invest.

08.07.2015 15:20
debata (2)

Ministri v stredu súhlasili s návrhom na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci mestu Prievidza a spoločnosti Prievidza Invest, s.r.o. na splatenie existujúcich úverov vo výške 3,8 milióna eur.

Návratnú finančnú pomoc poskytne Ministerstvo hospodárstva (MH) SR na základe splnomocnenia vlády. Podľa zverejnených informácií má významný zahraničný investor záujem vybudovať nový strategický výrobný závod na výrobu automobilových komponentov v priemyselnom parku Prievidza.

Ako sa uvádza v schválenom materiáli, závod bude zameraný na produkciu komponentov pre viac ako 80 svetových automobilových značiek, a to najmä na výrobu mechatronických systémov do dverí áut, kostier autosedačiek a elektronických motorov s celosvetovým odbytom. Spoločnosť v rámci investičného projektu plánuje preinvestovať do vybudovania závodu viac ako 50 miliónov eur, pričom v prvej fáze chce vytvoriť viac ako 600 pracovných miest. V ďalších fázach chce investor, pri optimálnej realizácii, vytvoriť postupne 3 tisíc nových pracovných miest.

Pozemky, na ktorých by sa mal výrobný závod stavať, vlastní mesto Prievidza a firma Prievidza Invest, ktorá bola založená na prípravu a realizáciu Priemyselnej zóny Prievidza západ. Jej 100-percentným vlastníkom je mesto. Na pozemky je zriadené záložné právo. Aby mohli mesto a firma pozemky predať, musia predčasne splatiť úvery finančnej inštitúcii, čím zanikne záložné právo k pozemkom.

Vláda súčasne splnomocňuje šéfa rezortu hospodárstva, Vazila Hudáka, na vyslovenie súhlasu s prevodom infraštruktúry vybudovanej z dotácie rezortu v priemyselnom par­ku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Prievidza #vláda SR #finančná pomoc