Vráti Bratislava postihnutým úľavu na cestovnom?

Kto stojí za zrušením bezplatného cestovania v bratislavskej MHD pre ťažko zdravotne postihnutých? Kompetentní od toho dávajú ruky preč a medzi sebou si prehadzujú zodpovednosť.

09.07.2015 12:00
MHD, autobus, dôchodca Foto: ,
Zrušenie bezplatnej prepravy pre zdravotne ťažko postihnutých, darcov krvi a vojnových veteránov súvisí so spustením tretej etapy integrovanej dopravy v Bratislavskom kraji.
debata (5)

Zväz zdravotne postihnutých je pobúrený a apeluje na mesto, aby opatrenie stiahlo. Urobiť to však môžu mestskí poslanci. Jeden z nich už vyzval na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva, ktoré by mohlo tieto úľavy vrátiť.

Od novembra si majú mestskú dopravu platiť aj ZŤP, darcovia krvi a vojnoví veteráni. Úľavu na cestovnom im pred dvomi týždňami zrušili mestskí poslanci, keď schvaľovali projekt Bratislavskej integrovanej dopravy, čo je spojenie cestovania vlakom, autobusom a MHD v celom kraji.

Prečítajte si komentár Martina Krna Zemiak v paláci

Bratislavský magistrát sa bráni, že takéto opatrenie musel navrhnúť, pretože na ňom trvali partneri projektu Železničná spoločnosť Slovensko a autobusový prepravca Slovak Lines. Tí zodpovednosť vracajú na mesto.

„Rozhodnutie o zrušení bezplatného cestovania v bratislavskej hromadnej doprave sa týka mesta. U nás v prímestskej doprave spomínané skupiny cestujúcich nemali bezplatné cestovanie. Už roky je pre ne určené osobitné cestovné,“ reagovala hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. K projektu sa podľa nej uskutočnili desiatky pracovných stretnutí všetkých zapojených strán a výsledok je ich vzájomnou dohodou.

Rovnaké stanovisko zastávajú aj železnice. „Železničná spoločnosť Slovensko nerozhoduje a priamo neovplyvňuje podmienky bezplatného cestovného pre ZŤP a ďalšie skupiny cestujúcich v bratislavskej hromadnej doprave. Podmienky nastavuje mesto Bratislava,“ konštatoval Ján Filip z odboru komunikácie spoločnosti.

Zmenu taríf odhlasovali bratislavskí a krajskí poslanci, podľa magistrátu to bolo nevyhnutné.

„Zavedenie III. etapy integrovanej dopravy museli mestskí a krajskí poslanci schváliť, keďže v procese je potrebné pokračovať. Zavedenie jednotného dopravného systému je totiž podmienka na čerpanie eurofondov pre ďalšie dopravné projekty. Úpravy zliav, ktoré sú s tým spojené, boli však schválené ešte v roku 2012 pod vedením primátora Ftáčnika,“ argumentovala hovorkyňa primátora Ivana Skokanová.

Koniec bezplatného cestovania v mestskej doprave sa dotkne aj pani Edity Kaniakovej z Bratislavy. „Som dôchodkyňa a mám príjem 198 eur. Starám sa aj o dcéru, ktorá je ťažko telesne postihnutá. Po otcovi, ktorý bol odbojár, som mala nárok na bezplatné cestovanie MHD. Veľmi mi to pomohlo. A teraz som sa dozvedela, že by to od novembra malo byť zastavené. Nechápem to,“ mieni pani Edita.

„Toto opatrenie bude znamenať ďalšie navýšenie výdavkov, pretože ho pocítia hlavne nízkopríjmové skupiny ťažko zdravotne postihnutých, ktorí majú minimálne dôchodky. Postihnutí majú už beztak zhoršené možnosti cestovania, pretože sú na barlách alebo majú iné postihnutia a sú na mestskú dopravu odkázaní. Dosť na tom, že nie všetky autobusy sú bezbariérové, takže majú sťažené podmienky a ešte navyše teraz budú platiť,“ skonštatoval predseda Slovenského zväzu zdravotne postihnutých Ján Ostrolucký.

Dodal, že zväz sa už zaoberal konkrétnymi krokmi. „Cestou národnej rady pre zdravotne postihnutých, ktorej som členom, budeme dávať požiadavku na vedenie bratislavského magistrátu aj bratislavský dopravný podnik, aby toto rozhodnutie zvrátili a cestovné nechali v pôvodnom stave,“ uzavrel Ostrolucký.

Za „neakceptovateľné a antihumánne“ považuje zrušenie bezplatného cestovania aj Oblastný výbor Slovenského zväzu protifašistického hnutia v Bratislavskom kraji. Zastupiteľstvo žiada o prerokovanie.

Mestský poslanec Ján Hrčka (nezávislý) pripomína, že pred hlasovaním na zrušenie výhod pre zdravotne postihnutých nikto nepoukázal. „V tomto prípade nebolo na to priamo upozornené. Keby to poslanci vedeli, väčšina z nich by nebola zahlasovala takto. Dokonca si myslím, že by návrh nebol prešiel. Boli sme upozornení, že sa zjednotia tarify, ale nikto nespomenul konkrétne ŤZP,“ poznamenal Hrčka.

To, že poslanci nevedeli, že v materiáli je aj zmena v úľavách pre vybraté skupiny cestujúcich, potvrdil aj ďalší mestský poslanec Martin Borguľa (Smer). Ten teraz otvoreným listom vyzýva ostatných poslancov na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva. Jediným bodom programu má byť zrušenie uznesenia, v rámci ktorého od novembra zaniká možnosť bezplatnej prepravy.

„Na dopad tohto materiálu nás primátor ako predkladateľ ani riaditeľ magistrátu neupozornili. Viacerí sme sa zhodli na tom, že to bolo zo strany vedenia mesta zavádzajúce,“ uviedol Borguľa v otvorenom liste.

Podľa Ostroluckého by v takýchto prípadoch pomohlo, keby členmi obecných a mestských zastupiteľstiev boli aj ľudia so zdravotným postihnutím. Čo vo väčšine poslaneckých zborov nie je.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #MHD #zdravotne postihnutí