Turistov v Bratislave vítajú počmárané múry

Pre jedných umenie či šport, pre druhých vandalizmus. Moderný street art má svoje miesto aj v Bratislave. Čmárať kade-tade sa však nepatrí. Dva príklady, aj keď ich je oveľa viac.

10.07.2015 13:44
michalská brána Foto: ,
Letná turistická sezóna je v plnom prúde a turistov vítajú počmárané a rozpadávajúce sa steny či zápach. Michalská brána.
debata (9)
Michalská brána je jediná, ktorá sa z pôvodných... Foto: Pravda, Viera Hebertová
michalska3 Michalská brána je jediná, ktorá sa z pôvodných štyroch v bratislavskom mestskom opevnení zachovala.

V dezolátnom stave je jeden zo vstupov do historického centra mesta, Michalská brána. Letná turistická sezóna je v plnom prúde a turistov vítajú počmárané a rozpadávajúce sa steny či zápach. „V najbližšom čase dôjde aj k úprave Michalského predbránia a zábradlia,“ uviedla hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová. „Čistota verejných priestranstiev je pre súčasné vedenie mesta veľmi dôležitá,“ doplnila. Kedy sa tak stane, neupresnila.

Mesto na Dunaji

Bratislava sa chce prezentovať ako živé mesto na Dunaji. Turistom, ktorí prichádzajú do mesta loďou, sa však naskytne nepekný pohľad. Vnútornú stranu protipovodňovej steny zdobia, nie práve umelecké, graffiti.

Protipovodňová stena na nábreží Dunaja. Foto: Viera Hebertová, Pravda
nabrezie Protipovodňová stena na nábreží Dunaja.
Protipovodňová stena, okolo ktorej denne prejdú... Foto: Viera Hebertová, Pravda
nábrežie Protipovodňová stena, okolo ktorej denne prejdú stovky turistov.

Na vyčistení protipovodňovej steny sa už pracuje. Podľa hovorkyne mestskej časti Staré Mesto Nory Gubkovej starosta Radoslav Števčík oslovil Ministerstvo životného prostredia. Vodohospodársky podnik totiž nemá v rozpočte peniaze na tieto práce. Staré Mesto je podľa Gubkovej pripravené pomôcť, zákon mu však neumožňuje investovať do majetku, ktorý nemá v správe alebo nevlastní, čo je aj prípad protipovodňové­ho múra.

Počmárané steny netreba hľadať lupou. Komplexné riešenie sa zatiaľ nečrtá. Mesto poskytuje občanom finančný príspevok na odstránenie nelegálnych graffitov z fasád budov a domov. Peniaze je možné použiť aj na špeciálny náter. Magistrát na to vyčlenil 85-tisíc eur. Zároveň robí kroky v rámci prevencie a snaží sa komunikovať so zástupcami graffiti komunity.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #turisti #vandalizmus #Staré mesto #graffiti