Bratislava: Autobusovú linku 133 z Dlhých dielov neposilnia

Priamu autobusovú linku 133, ktorá spája bratislavské sídlisko Dlhé diely s centrom Bratislavy, neposilnia. Linka jazdí len v dopoludňajších hodinách v pracovné dni v školskom roku. Miestny úrad Karlova Ves požiadal na základe požiadaviek obyvateľov mesto o jej prevádzku počas celého roka a aj v popoludňajších hodinách, mesto však požiadavke mestskej časti nevyhovelo.

15.07.2015 11:21
debata

Ako informovala Kristína Hudeková z karloveského úradu, autobusom číslo 133 sa tak naďalej ľudia odvezú len počas pracovných dní školského roka medzi 5:53 a 8:34. V inom čase neexistuje iný priamy spoj z Dlhých dielov do centra mesta.

Obyvateľom sídliska toto spojenie vyhovuje najmä preto, že nemusia prestupovať na električku na Molecovej ulici. „Z Dlhých dielov sa do centra mesta denne prepravujú tisícky obyvateľov. Chceli sme ich týmto podporiť vo využívaní mestskej hromadnej dopravy.

Navyše križovatka Molecova – Karloveská by sa po rozšírení linky 133 výrazne odbremenila od náporu chodcov, čím by sa zvýšila jej celková bezpečnosť,“ hovorí karloveská starostka Dana Čahojová s tým, že rozšírenie linky 133 bola jedna z priorít Karlovej Vsi zapracovaná do rozpočtu hlavného mesta, na ktoré mestské časti vyzval primátor.

Ako uviedla hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, linka 133 je súbežná s trolejbusovou a električkovou trasou. „Na Dlhých dieloch je v súbehu s trolejbusovou linkou 33, v ostatnom úseku v súbehu s električkovými linkami 4 a 6,“ informovala a doplnila, že optimálne a efektívne vedenie liniek MHD je založené na nosnej koľajovej doprave, na ktorú sú naviazané prípojné autobusové i trolejbusové lin­ky.

„Úlohou linky 133 je zabezpečiť prepravu cestujúcich v období rannej špičky, keď sú vyťažené aj električkové linky v smere do centra mesta. Počas dňa je kapacita električkových liniek dostatočná a preto je potrebné pri cestách do mesta alebo z centra mesta prestúpiť na zastávke Molecova. To isté platí aj v letných dňoch, teda počas školských prázdnin,“ pokračuje Skokanová.

V súčasnosti Hlavné mesto SR Bratislava pripravuje projekt modernizácie karloveskej radiály. Podľa hovorkyne okrem iného vyrieši aj prestupný bod na križovatke Karloveská – Molecova tak, aby bol prestup medzi linkami mestskej hromadnej dopravy z Dlhých dielov a električkami čo najbezpečnejší a najkomfortnejší. „Aj týmto spôsobom chceme Bratislavčanom v tejto časti mesta uľahčiť cestovanie,“ ukončila.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #autobus #MHD #posilnenie