V prípade útoku na Rómku v Detve začali trestné stíhanie

V prípade útoku na mladú Rómku na folklórnych slávnostiach v Detve začal v stredu vyšetrovateľ trestné stíhanie pre ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Informovala o tom banskobystrická policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

15.07.2015 12:25 , aktualizované: 13:58
debata (18)

Dvadsaťdvaročnú dievčinu napadli v nedeľu v skorých ranných hodinách v priestoroch amfiteátra. Podľa informácií z portálu dtonline.sk má Terézia, dcéra učiteľa, zlomenú sánku na dvoch miestach.

Po útoku skončila v martinskej nemocnici. Ako uviedla Faltániová, napadnutá žena sa z ťažkých zranení bude liečiť viac ako 42 dní. Útočníci podľa otca dievčiny atakovali aj mestskú kronikárku.

Stredisko pre ľudské práva odsudzuje útok na študentku v Detve

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) dôrazne odsudzuje útok na mladú Rómku, študentku farmácie. Ten sa stal v nedeľu 12. júla počas 50. ročníka Folklórnych slávností pod Poľanou v Detve. Podľa výkonného riaditeľa SNSĽP Mariána Mesároša nemá takýto zbabelý kriminálny čin v slušnej spoločnosti miesto.

„Je na slovenskej spoločnosti, aby pochopila, že ak v týchto dňoch bolo zbité mladé dievča na kultúrnej akcii, kde sa chcelo na úrovni zabaviť, iba preto, ako vyzerá, zajtra môže byť ďalšou obeťou rovnako zmýšľajúcich ľudí ktokoľvek – dieťa, dôchodca či zdravotne postihnutý,“ upozornil Mesároš. O vyhlásení SNSĽP informoval mediálny tím strediska.

„Každý obyvateľ Slovenska má právo žiť a cítiť sa bezpečne a nikto si nemôže uzurpovať právo rozhodovať a hodnotiť, kto sa mu na Slovensku hodí, kto nie,“ dodal Mesároš. Útok spáchali dve osoby a podľa Mesároša tým chceli verejne demonštrovať svoju aroganciu a neznášanlivosť.

„Tieto dve osoby nepochybne patria do širšej skupiny ľudí s rovnakým či podobným zmýšľaním. Brať teda prípad na ľahkú váhu s odôvodnením, že išlo o ojedinelý útok, nie je namieste,“ uvádza sa vo vyhlásení.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #napadnutie #Róm #Detva