Odvolali primára trenčianskej pôrodnice, dovolil natočiť klip hudobnej skupine

Primára Gynekologicko-pôrodníckej kliniky v Trenčíne Petra Kaščáka v pondelok popoludní odvolali z funkcie. Dôvodom malo byť to, že Kaščák dovolil na oddelení natočiť videoklip skupiny Karpatské Chrbáty z Vrbového.

20.07.2015 16:54 , aktualizované: 17:58
debata (42)

V klipe s názvom Žlčníkový záchvat aj sám vystupuje. Podľa nemocnice porušil pracovnú disciplínu. Trenčiansky primátor Richard Rybníček ohlásil na popoludnie tlačovú konferenciu.

Za éry Kaščáka získala trenčianska pôrodnica niekoľko ocenení ako najlepšia pôrodnica na Slovensku. Dôvod, pre ktorý bol odvolaný z postu primára, považuje Kaščák iba za zámienku. “Myslím, že som za svojho pôsobenia kliniku zviditeľnil pozitívnym spôsobom a stala sa rešpektovaným pracoviskom na Slovensku aj v Čechách. Nedošlo k ohrozeniu zdravia ani zdravotnej starostlivosti.

Riaditeľom Fakultnej nemocnice je bývalý mestský poslanec za Smer Stanislav Pastva. Jeho hovorkyňa Petra Gembešová informovala, že primár Kaščák zásadne porušil pracovnú disciplínu, natáčanie neoznámil vedeniu nemocnice a nevypýtal si súhlas. “Pacientky mohol vystaviť zvýšenému riziku infekčných komplikácií,” doplnila. To však Kaščák odmieta, keďže miestnosť v tom čase nebola využívaná a celé natáčanie trvalo pol hodiny.

Karpatské chrbáty vedie spevák Branislav Jobus. S Kaščákom sa pozná vyše 30 rokov, keďže odvolaný primár hral v trenčianskej legende Bez ladu a skladu. “Je to obyčajný videoklip. S Petrom Kaščákom sme hrali už v roku 1986 a poprosili sme ho, aby si s nami zahral v klipe. Keby som tušil, že mu to spôsobí vyhadzov, tak to nerobíme. Ale moja fantázia nesiaha až tam, aby ma napadlo, že ho vyhodia z oddelenia, ktoré je už niekoľko rokov najlepšie na Slovensku. Celé natáčanie trvalo pol hodinu. Mám pocit, ako by sme sa vrátili 30 rokov dozadu,” povedal Jobus.

Odvolanie primára ponížilo Trenčanov, vyhlásil primátor Trenčína Rybníček

Odvolanie primára trenčianskej Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Petra Kaščáka je hroznou politickou hrou, ktorá ohrozuje medicínsku kvalitu pôrodnice v Trenčíne, vyhlásil primátor mesta Richard Rybníček. Podľa jeho slov nešlo o rozhodnutie riaditeľa nemocnice, ale samotného ministra zdravotníctva Viliama Číslaka (Smer). “Títo politickí nominanti ho dnes ponížili a ponížili tým aj Trenčín,” uviedol Rybníček.

Podľa trenčianskeho primátora je Kaščák v oblasti gynekológie jeden z najšpičkovejších lekárov, o čom svedčí aj dvojnásobný honor ako najlepšej pôrodnice na Slovensku. “Peter za šesť a pol roka svojej skvelej práce dal pôrodnici prestíž, tvár a úctu. V tejto krajine sa priemernosť uprednostňuje pred kvalitou. Ale aj to bude mať raz svoj koniec,” doplnil Rybníček.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že odvolanie Kaščáka bolo plne v kompetencii riaditeľa nemocnice. Zároveň však uviedlo, že s týmto rozhodnutím súhlasí. Za éry Kaščáka získala trenčianska pôrodnica niekoľko ocenení ako najlepšia pôrodnica na Slovensku. Dôvod, pre ktorý bol odvolaný z postu primára, považuje Kaščák iba za zámienku.

"Myslím, že som za svojho pôsobenia kliniku zviditeľnil pozitívnym spôsobom a stala sa rešpektovaným pracoviskom na Slovensku aj v Čechách. Nedošlo k ohrozeniu zdravia ani zdravotnej starostlivosti. Ako reálny dôvod vidím to, že nie každému vyhovuje môj štýl vedenia kliniky a konkrétni ľudia využili túto chvíľu ako zámienku na moje odvolanie,” povedal Kaščák s tým, že nechce veci šiť horúcou ihlou a zatiaľ ostáva v nemocnici. "Určite nedošlo k manažérskej alebo odbornej chybe. Preto to vnímam ako neférovú hru,” dodal.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #klip #trenčianska nemocnica #pôrodnica #primár