Trnavskú synagógu po rokoch kompletne opravujú

Kedysi sa v nej schádzali židovskí veriaci, dnes tu vystavujú diela mladých umelcov a konajú sa rôzne kultúrne podujatia. Najmä pre vonkajší vzhľad bola tŕňom v oku mnohých Trnavčanov. Bývalú synagógu náboženskej obce začali konečne opravovať.

21.07.2015 17:00
synagóga, Trnava, rekonštrukcia Foto: ,
Synagógu, ktorá slúži ako Centrum súčasného umenia, začali opravovať minulý týždeň.
debata (12)

Synagóga je majetkom Trnavského samosprávneho kraja a od roku 1994 ju využíva Galéria Jána Koniarka ako Centrum súčasného umenia. Vtedy prešla len čiastočnou opravou, ktorá riešila havarijný stav. Minulý týždeň sa začali práce na celkovej rekonštrukcii, ktorá má byť hotová do konca roka. Kraj na ňu získal 1,07 milióna eur z eurofondov.

„Aj potom bude synagóga slúžiť pre mladé experimentálne umenie. Bude to však komfortnejšie a podujatia, ktoré sa tu konajú, budú na vyššej úrovni,“ povedal riaditeľ galérie Róbert Němeček. Budovu s dvomi vežami začali stavať v deväťdesiatych rokoch 19. storočia podľa projektu viedenského architekta Jakuba Gertnera.

Stojí v historickom centre mesta a predstavuje typickú židovskú sakrálnu architektúru s orientálnymi prvkami a prvkami, ktoré sa inšpirujú historickými stavebnými slohmi. Je zaujímavá svojou fasádou z neomietnutého tehlového muriva.

Obnovou prejde najmä vonkajší vzhľad budovy, ktorý verejnosť vnímala najcitlivejšie. Po rekonštrukcii si má zachovať svoj nezameniteľný výraz. Práce budú prebiehať aj vnútri. Opravu synagógy plánoval kraj už dlhšie.

„Galéria ju udržiavala v celkom dobrej kondícii, no jej stav bol z dlhodobého hľadiska neúnosný a bola potrebná celková, hlavne koncepčná rekonštrukcia,“ hovorí Ivan Krajčovič z oddelenia medzinárodných vzťahov, protokolu a komunikácie župy.

Prvý projekt si dal kraj vypracovať v roku 2009. Uchádzal sa s ním o dotáciu, no bezúspešne. „Poučili sme sa a urobili sme lepší projekt. Medzičasom bolo treba vybaviť aj nové stavebné povolenie, keďže sa zmenili normy,“ vysvetľuje Němeček.

Nový projekt vychádzal z toho pôvodného, no dostalo sa doň niekoľko podstatných zmien. „Znížila sa energetická náročnosť vykurovania budovy a doplnil sa bezbariérový prístup pre imobilných návštevníkov,“ opisuje riaditeľ galérie.

Úzka ulička oddeľuje synagógu od bývalej ortodoxnej synagógy, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou. Pre svoju veľkosť sa nazýva aj „Malá synagóga“. Na jej obnovu sa podujal súkromný investor, ktorý v nej zriadil galériu zameranú najmä na výtvarnú tvorbu. Prvá vernisáž sa tu konala v novembri 2009. Teraz je v nej kaviareň.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #synagóga #Trnava