Bratislavské kúpalisko Mičurin zostáva zatvorené

Občianske združenie Hrad – Slavín upozorňuje na nečinnosť Ministerstva školstva a mládežníckej organizácie Iuventa. Napriek verejnému prísľubu ministra školstva Juraja Draxlera sprístupniť bazén verejnosti už od 1. júla, je jediné verejné kúpalisko v Starom Meste stále zatvorené. Minister tvrdí, že urobil všetky kroky nato, aby bazén v Iuvente mohol fungovať. Od začiatku však chýbajú peniaze.

22.07.2015 14:00 , aktualizované: 15:38
Iuventa, Budkova 2, bazen, kupalisko Foto: ,
Nádej, že jediné kúpalisko v Starom Meste otvorí toto leto brány verejnosti, sa rozplývajú.
debata (2)

„Máme viacero dôvodov na hnev a obavy. Júl sa blíži ku koncu, mesto sužujú horúčavy, no rodiny s deťmi musia za vodou putovať do iných mestských častí,“ konštatuje predsedníčka Občianskeho združenia Hrad – Slavín Sabina Barborjak.

Financie na prevádzkovanie kúpaliska nemá ani ministerstvo, ani Iuventa, ani Staré Mesto. Iuventa vyčíslila náklady na jeho opravy a prevádzkové náklady od 1. augusta do 15. septembra na vyše 22 700 eur.

Iuventa preto pôvodne pripravila verejnú výzvu a hľadala prevádzkovateľa bazéna. Neúspešne. Aktivisti výberové konanie označujú za pochybné a podľa Barborjak malo navyše likvidačné podmienky. Iuventa žiadala za prenájom bazéna, priľahlého pozemku a šatní od prípadného nájomcu 3 355 eur za mesiac. „Každý podnikateľ potvrdí, že takáto suma je pri bazéne s kapacitou približne 40 ľudí absolútne nereálna," dodala Barborjak s tým, že verejná výzva bola vopred nastavená tak, aby sa kúpalisko nedalo sprevádzkovať.

Zároveň sa rozchádzajú tvrdenia ministerstva školstva a samotnej Iuventy o priebehu verejnej výzvy. Podľa posledných tvrdení rezortu sa do tejto výzvy prihlásili viacerí uchádzači, ktorí stanovené kritériá splnili. Z nich bola vybraná jedna úspešná uchádzačka, ktorá však po zhliadnutí a zistení reálneho technického stavu, v akom sa bazén nachádza, odstúpila od svojej ponuky. Podľa predchádzajúcich informácií z komunikačného odboru Iuventy dvaja záujemcovia nereagovali na predmet výzvy a namiesto toho poslali žiadosti o zverenie areálu do ich správy. Komisia na tieto žiadosti nemohla prihliadať. Jeden záujemca prejavil záujem o prenájom areálu letného kúpaliska, avšak nespĺňal vo výzve stanovené podmienky, keďže neponúkol ani minimálne trhové nájomné. Štvrtý záujemca prejavil záujem, avšak nakoniec ho na zasadnutí stiahol. Ako to teda naozaj bolo, sme sa opýtali Ministerstva školstva a na odpoveď čakáme.

Vstup do areálu Iuventy počas tlačovej... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Iuventa, Micurin, zatvorene kupalisko, Vstup do areálu Iuventy počas tlačovej konferencie OZ Hrad – Slavín zablokoval zamestnanec SBS. Tvrdil, že má príkaz nikoho nepustiť dnu.
Pred bránami Iuventy tak zostali politici,... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Iuventa, Micurin, zatvorene kupalisko, Pred bránami Iuventy tak zostali politici, aktivisti, novinári aj rozhorčení a rozhorúčení obyvatelia z okolia.
Počas tlačovej konferencie pred areálom... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Iuventa, Micurin, zatvorene kupalisko, Stevcik, Počas tlačovej konferencie pred areálom Iuventy. Zľava Marcel Šimončič z OZ Mičurin, mestská poslankyňa Lucia Štasselová, Sabina Barborjak z OZ Hrad - Slavín a starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Ministerstvo tak doteraz nenašlo prevádzkovateľa, ktorý by bol schopný splniť zákonom stanovené kritériá. „Na základe týchto skutočností Iuventa oslovila Úrad verejného zdravotníctva, ako aj dvoch nezávislých odborníkov, ktorí majú posúdiť technický stav bazéna a vyjadriť sa k schopnosti jeho prevádzky. Potrebné je tiež posúdiť stav šatní, či sociálnych zariadení. Keď ich budeme mať, poskytneme verejnosti informácie," uviedol Draxler.

Starosta mestskej časti Staré Mesto Radoslav Števčík potvrdil, že mestská časť je pripravená podieľať sa na prevádzke letného kúpaliska a areálu. Minulý týždeň to písomne oznámil aj ministerstvu školstva. Odpoveď však zatiaľ nedostal. Rezort školstva so zástupcami Starého Mesta o budúcnosti areálu na Búdkovej rokuje. „Staré Mesto nepredložilo žiadnu oficiálnu ponuku na prevádzku Mičurinu,“ dodáva hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Barborjak pripomína, že v septembri sa mládežnícka organizácia Iuventa z areálu odsťahuje a ten ostane prázdny a napospas potenciálnym záujemcom o lukratívne pozemky. Viac si o tom prečítajte v článku Areál Iuventy otvorí brány verejnosti, kúpalisko však ostáva zatvorené.

Podľa združenia pritom existuje niekoľko alternatívnych riešení využitia kúpaliska. Bazén by do jesene mohla prevádzkovať Iuventa, prípadne by ministerstvo mohlo ponúknuť areál do prenájmu mestu alebo mestskej časti Staré Mesto. Ak bazén nesprístupnia, verejnosť na toto miesto podľa občianskeho združenia zabudne a developeri môžu ľudí o miesto obrať.

Ministerstvo však tvrdí, že požiadavka aktivistov na odovzdanie bazéna do užívania je v rozpore so Zákonom o správe majetku štátu a príslušnou legislatívou.

„Priestor na opravu kúpaliska a jeho sprevádzkovanie tu bol. Obávam sa, že už je dosť neskoro,“ dodal starosta Števčík.

Aktivisti žiadajú, aby rezort verejne podporil vyhlásenie areálu s budovami za národnú kultúrnu pamiatku. „Kúpalisko je symbolickou bránou k využitiu celého areálu a budovy, posledné miesto, ktoré verejnosť považuje za svoje, keďže mladšia generácia si už nemôže pamätať čulý ruch a život, ktorý kedysi panoval v celom areáli,“ vysvetľuje Barborjak.

Na polícii preventívne podali podnet pre dôvodné obavy z toho, že by budova Iuventy mohla vyhorieť. Nebol by to prvý prípad. Pripomínajú, že rovnaký osud mal aj amfiteáter, budova PKO či pivovar Stein. Potom sa pri takto zničených objektoch už neoplatí investovať do ich opravy či rozvoja.

Aktivistov hnevá aj to, že s nimi ministerstvo nekomunikuje. „Naše združenie by sa veľmi rado podieľalo na diskusii o budúcnosti areálu. Keďže však od ministerstva neprichádza žiadna spätná väzba, rozhodli sme sa do konca prázdnin vytvoriť s pomocou odborníkov obsahový, ale aj ekonomický plán využitia budovy a areálu,“ dodala predsedníčka občianskeho združenia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pozemky #kúpalisko #ministerstvo školstva #Iuventa