Pri Žiline pre zosuv vyhlásili mimoriadnu situáciu

Od rána je vo Vraní, mestskej časti Žiliny, pre zosuv svahu vyhlásená mimoriadna situácia. Zosúva sa prístupová cesta do Vrania, ktorá sa využíva aj pri budovaní diaľnice na tomto území. Náhradnú obchádzkovú trasu chcú stavbári postaviť do dvoch mesiacov, potom by mali cestu cez Vranie uzavrieť.

23.07.2015 11:12
Vranie, žilina, d3, zosuv pôdy Foto:
Vo Vraní sa zosúva svah v území, kde sa buduje diaľnica.
debata

„Združenie D3 musí začať realizovať opatrenia, ktoré spomalia proces zosuvu komunikácie a ktoré už aj momentálne vykonávajú, pretože to riziko je tam obrovské,“ uviedol prednosta žilinského mestského úradu Igor Liška.

Združenie, ktoré buduje diaľnicu, tvrdí, že vplyv na zosuv majú najmä spodné vody. No nezanedbateľné sú aj rozsiahle stavebné práce a tiež vplyv dopravy zo staveniska. Stavbári v prvej etape odvodnia svah a vybudujú obchádzkovú trasu, aby mohli pracovať na sanácii nestabilného územia.

Zosuv svahu pravidelne monitorujú už od januára. Problémový je asi 250-metrový úsek. Merania, ktoré tam geotechnici robia od začiatku roka, ukázali päťcentimetrový zosuv. „Cesta je teraz pod drobnohľadom geotechnikov, ak by náhodou tá krivka začala zrýchľovať, vieme na to pružne reagovať,“ hovorí Miloš Farkaš, riaditeľ stavby D3, zo spoločnosti Eurovia.

Zosuv je v oblasti, kde sa má raziť východný portál tunela Považský Chlmec. Ťažké stroje by však situáciu ešte viac skomplikovali, preto treba územie najprv stabilizovať. „Preto teraz z východného portálu momentálne nerazíme a sme sústredení v stredovej časti tunela a v západnom portáli, čiže tú činnosť to úplne neobmedzuje,“ hovorí Miloš Farkaš.

Vyše dvojkilometrový diaľničný tunel Považský Chlmec je súčasťou úseku D3 Strážov – Brodno, ktorý má byť hotový v júni 2017. Bezpečnostné opatrenia predražia výstavbu diaľnice D3 takmer o 1 milión eur.

Obchádzková trasa povedie ponad rieku Kysuca cez dva oceľové mosty a napojí sa na hlavný cestný ťah I/11 medzi Vraním a Rudinkou. Mosty dodajú Štátne hmotné rezervy. Obchádzka má byť hotová približne o dva mesiace a slúžiť bude aj pre tamojších obyvateľov, keďže cesta cez Vranie by po dobudovaní obchádzky mala byť uzavretá. V prevádzke bude dva roky, kým sa skončí výstavba diaľničného úseku Strážov – Žilina – Brodno.

Ďalší zosuv, ktorý však už nesúvisí s výstavbou diaľnice, monitorujú aj v obývanej časti Vrania. Mesto bude potrebovať 250-tisíc eur, aby vyriešilo tento problém, keďže zosúvajúca sa cesta ohrozuje rodinné domy, ktoré sú pod ňou. „Momentálne sa pri tých posuvoch zatiaľ posúvajú len ploty, oplotenia. Čiže je tam aj ohrozenie tých rodinných domov, ale budeme to sanovať. Buď oporným múrom, injektážami, alebo potom odvodnením toho kopca,“ načrtol riešenie viceprimátor Žiliny Patrik Groma.

Obyvatelia Vrania majú už roky problém s tranzitnou dopravou, mnohí vodiči v snahe vyhnúť sa zápcham na hlavnom cestnom ťahu cez Kysuce jazdia práve úzkou, kľukatou a zosúvajúcou sa cestou cez Vranie. Mestskou časťou asi so 740 obyvateľmi podľa Gromu denne prejde až 1700 vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #výstavba diaľnic #zosuv pôdy #Žilinský kraj #Vranie