Blesk vo Vrátnej doline zasiahol českých turistov, žena zomrela

Dvojicu turistov z Česka zasiahol počas búrky vo Vrátnej doline na vrchole Veľkého Rozsutca blesk. Nešťastie sa stalo vo štvrtok, 43-ročná žena podľa záchranárov zraneniam podľahla na mieste. Jej manžel podľa prvotných informácií nemá vážnejšie poranenia.

23.07.2015 15:37 , aktualizované: 18:06
Veľký Rozsutec Foto: ,
Počas túry na Veľký Rozsutec zasiahol dvojicu českých turistov blesk, 43-ročná žena zraneniam podľahla.
debata (9)

Pre nepriaznivé podmienky nemohol k miestu nešťastia vzlietnuť vrtuľník. Zásah horských záchranárov v teréne bol náročný a komplikovaný, pretože v oblasti hrozila ďalšia búrka. Na Rozsutec išli peši, odkiaľ telo ženy zniesli do sedla Medziholie. Do strediska Horskej záchrannej služby v Štefanovej ju previezli autom.

Podľa Jozefa Šupicu z Horskej záchrannej služby sa záchranári o nešťastí dozvedeli krátko po 13. hodine, keď udalosť cez 112 na dispečing horských záchranárov nahlásil manžel obete. Ide o už štvrtú podobnú tragédiu v oblasti Veľkého Rozsutca od roku 2002, po zásahu bleskom tu zomreli piati ľudia. Všetky prípady sa stali v júli.

Horskí záchranári v lete odporúčajú ísť na túru už skoro ráno a skončiť radšej na obed, pretože nebezpečné búrky z tepla prichádzajú najmä poobede.

„Aj keď búrka príde, tak nepríde z minúty na minútu, vždy to trvá, a je vidieť z kopcov, že sa blíži. Takže vždy je šanca minimálne z toho vrcholu odísť,“ doplnil Šupica.

Dôležité tiež je sledovať predpovede počasia a podľa toho plánovať túry. Meteorológovia aj vo štvrtok a rovnako i na piatok a na sobotu vydali výstrahy nielen pred vysokými teplotami, ale tiež pred búrkami.

Zásahy bleskom v oblasti Veľkého Rozsutca:

  • 18. júla 2002 – zomrel 38-ročný Poliak aj s 8-ročnou dcérkou
  • 22. júla 2006 – zomrela 36-ročná žena z Poľska
  • 6. júla 2013 – pri zostupe z Veľkého Rozsutca do Medziholia zomrel 29-ročný muž z Martina
  • 23. júla 2015 – blesk zasiahol na Veľkom Rozsutci dvojicu turistov, 43-ročná žena zraneniam na mieste podľahla

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #záchranári #úmrtie #blesk #malá fatra