Staré Mesto chce hovoriť o Šafárikovom námestí

Vedenie bratislavského Starého Mesta chce nájsť spôsob, ako možno využiť verejný priestor na Šafárikovom námestí. Verejnú mienku chcú zistiť v dotazníkovom prieskume.

24.07.2015 12:23
šafko, kontajnery Foto: ,
Ešte nedávno na Šafku stáli kontajnery, dnes je miesto prázdne. O jeho ďalšom osude majú rozhodnúť aj obyvatelia.
debata

Mestská časť v spolupráci s občianskym združením Partners for Democratic Change Slovakia pripravuje k tejto téme aj workshopy, osloviť plánujú laickú i odbornú verejnosť. Tento participatívny proces by mal trvať do konca októbra tohto roka. Informovala o tom Nora Remiarová z komunikačného oddelenia Starého Mesta.

Šafárikovo námestie podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka dlhodobo nevyužíva svoj potenciál mestského parku a funguje v provizóriu. „Obyvateľom aj návštevníkom nie je táto lokalita ľahostajná, o čom svedčí aj záujem médií, podnety od občanov a obyvateľov okolitých ulíc. Zámerom je dať tomuto miestu stratenú dôstojnosť a vrátiť ho ľuďom, ktorí tu žijú,“ uviedol Števčík. Donedávna pritom námestie oživoval projekt Šafko, ten však starosta stopol.

Občianskemu združeniu Urban Kontakt, ktoré tu prevádzkovalo lodné kontajnery, totiž starosta Števčík zrušil povolenie podpísané ešte bývalým vedením Starého Mesta. Kontajnery sa občianske združenie rozhodlo neodstrániť a obrátili sa na súd so žiadosťou o ochranu a odklad účinku rozhodnutia starostu Števčíka. Podľa občianskeho združenia je totiž starostovo rozhodnutie v rozpore so zákonom.

Staromestský úrad totiž trvá na tom, že občianske združenie umiestnilo kontajnery na Šafárikovom námestí bez stavebného i ďalších potrebných povolení. Projekt Šafko sa stretol aj s nepochopením niektorých obyvateľov z okolia Šafárikovho námestia. Tí sa sťažovali, že vraj kontajnerové prevádzky nedodržiavajú nočný pokoj a na námestí je hluk.

Občianskemu združeniu bolo tiež vyčítané, že sú tam komerčné aktivity. Nové vedenie Starého Mesta tak občianskemu združeniu vyrúbilo spätnú daň 84 500 eur. A to aj napriek tomu, že projekt vznikal ako oslobodený od dane a v spolupráci so Starým Mestom, vysvetľovalo OZ Urban Kontakt v máji tohto roka.

Staré Mesto trvá na tom, že o verejnom priestore majú rozhodovať aj ľudia, ktorí tu žijú. Preto staromestská samospráva spúšťa participatívny proces s obyvateľmi. Ľudia tak budú môcť sami povedať, čo by na Šafárikovom námestí radi videli. Na pomoc si Staré Mesto prizvalo občianske združenie Partners for Democratic Change Slovakia, ktoré vybrali vo verejnom obstarávaní. „O verejnom priestore majú právo rozhodovať aj ľudia, ktorí tu žijú. Chceme, aby sa tu cítili dobre najmä obyvatelia, potom sem budú radi chodiť aj návštevníci,“ nádeja sa Radoslav Števčík. Jednotlivé kroky a termíny participatívneho procesu budú zverejnené na internetovej stránke Starého Mesta už v najbližších dňoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Šafárikovo námestie #projekt Šafko