V Dvoriankach pri Trebišove chodci blokovali kamióny

Obyvatelia obce Dvorianky v okrese Trebišov v nedeľu od pol jedenástej večer približne pol hodiny blokovali prejazd kamiónov cez obec chodením cez priechod pre chodcov za asistencie polície, ktorá regulovala premávku.

27.07.2015 12:09 , aktualizované: 15:58
debata (1)

„Protestná akcia mala zmysel a zúčastnilo sa na nej okolo sto ľudí. Takýmto spôsobom sme chceli upozorniť vodičov kamiónov, aby dodržiavali predpísanú rýchlosť, ktorá je obmedzená na 40 km/h, ale aj širokú verejnosť na naše problémy,“ uviedol v pondelok iniciátor protestu Juraj Koscelanský.

Podľa neho bol protest pokojný bez vážnejších rušivých momentov a účastníci sa správali disciplinovane. Polícia zastavovala kamióny a keď ich stálo viac, zastavila chodcov, aby kamióny mohli prejsť, pričom chodci sami púšťali osobné autá. Koscelanský uviedol, že zatiaľ ďalší podobný protest nechystajú a budú čakať, aké opatrenia prijmú zodpovedné orgány.

„Dostal som informáciu, že prezident polície Tibor Gašpar vydal pokyn, aby košický krajský a trebišovský okresný dopravný inšpektorát koordinovali svoju činnosť v doprave v našej obci a systematicky kontrolovali dodržiavanie dopravných predpisov,“ povedal Koscelanský. Využijú aj ustanovenia o objektívnej zodpovednosti pri porušení dopravných predpisov a budú vymáhať pokuty aj od firiem.

Ako uviedol Koscelanský, bol sklamaný, že do Dvorianok dosiaľ neprišiel minister vnútra ani minister dopravy, aby sa na vlastné oči presvedčili, že je tu neúnosne vysoká intenzita kamiónovej dopravy, ktorá enormným hlukom a vibráciami ohrozuje zdravie i majetok tunajších obyvateľov. Ľudia majú blízko cesty rodinné domy a pre hluk nemôžu v noci pokojne spať. Rýchlo idúce kamióny na cestných nerovnostiach spôsobujú vibrácie a otrasy, takže na niektorých domoch sa na múroch objavili praskliny.

Obyvateľov obce Dvorianky trápi premávka kamiónov už niekoľko rokov. Situácia sa ešte zhoršila od 1. mája, keď sa začala oprava cesty prvej triedy na severe Prešovského kraja okolo Šarišského Štiavnika a nákladná tranzitná doprava smerujúca z Poľska do Maďarska prechádza cez Dvorianky. Podobná situácia je aj v obci Milhosť.

Ako uviedol člen petičného výboru Ján Vitkovič, obyvatelia Dvorianok majú obavy aj z pripravovanej novely ministerstva vnútra, ktorá chce povoliť jazdy pre kamióny až do nedele do siedmej ráno, pričom v súčasnosti môžu jazdiť len do soboty do polnoci.

Podľa Vitkoviča definitívnym riešením je vybudovanie obchvatu obce Dvorianky, no ten by mohol byť podľa schváleného harmonogramu hotový až o niekoľko rokov – najskôr v auguste v roku 2023. Snahou petičného výboru je urýchlenie výstavby obchvatu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #chodci #kamióny #Trebišov #blokovanie