Megakríž nad Nitrou sa vrátil na okresný úrad

Chránená príroda na Zobore sa môže cítiť ako v Kafkovom románe. Úrady namiesto toho, aby vylúčili plány na výstavbu megastavby na tomto vzácnom území, vajatajú nad vlastnými paragrafmi.

04.08.2015 07:00
Nitra, pešia zóna, Zobor Foto: ,
Megakríž nad Nitrou ľudia nechcú.
debata (21)

Najnovšie do kauzy obrieho 50-metrového kríža vstúpilo ministerstvo životného prostredia, ktoré nateraz stoplo štúdiu o vplyve takejto stavby na chránenú prírodu. Jej vypracovanie nariadil nitriansky okresný úrad. Podnikateľ Otto Berger, ktorý chce kríž postaviť, sa však proti tomu odvolal na ministerstvo životného prostredia. To rozhodnutie okresného úradu zrušilo. Tvrdí, že pre procesné chyby. Okresný úrad tak bude musieť vo veci rozhodnúť znova.

Podnikateľ tvrdí, že chce kríž postaviť ako dar mestu Nitra. S podobnými plánmi nepochodil už v Bratislave. Predtým, ako začne vybavovať povolenia, okresný úrad mu nariadil vypracovať tzv. EIA – štúdiu o vplyve na životné prostredie. Experti by v nej mali dať odpoveď, či stavba nepoškodí prírodu. Monument má totiž stáť vo vzácnej oblasti Malej Skalky, ktorá je zaradená do európskej siete chránených území Natura 2000.

Ministerstvo však vrátilo stanovisko okresnému úradu na prepracovanie. „Ministerstvo zistilo procesné nedostatky, na základe ktorých prvostupňové rozhodnutie okresného úradu zrušilo a vec mu vrátilo na nové prejednanie a rozhodnutie,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Maroš Stano. Aké nedostatky to boli, Stano nevysvetlil. Na otázky denníka Pravda včera nereagoval ani okresný úrad.

Proti krížu sa rozbehla v meste petícia, nesúhlasia s ním ani ochranári. Denník Pravda zaujímal názor ministra Peter Žigu na tento megalomanský zámer. „Minister životného prostredia nemôže prejudikovať rozhodnutie orgánov v jeho pôsobnosti, aby nebol obvinený zo zaujatosti. Ale je zásadné, aby každý projekt v konflikte s ochranou prírody spĺňal všetky zákonne náležitosti,“ tlmočil za Žigu hovorca.

Štúdii EIA sa všeobecne snaží vyhnúť väčšina stavebníkov. „Tým, že sa bude musieť vypracovať štúdia vplyvu na životné prostredie, zadávateľ stratí istý čas a bude musieť zainvestovať peniaze. Dôležitejší dôvod však je, že zadávateľ máva obavy, že by posúdením vplyvu na životné prostredie mohlo prísť k určitému obmedzeniu, respektíve k zrušeniu stavby,“ vysvetlil ich dôvody Daniel Lešinský z Centra pre trvalo udržateľné alternatívy CEPTA.

Vypracovania štúdie trvá niekoľko mesiacov, platí ju podnikateľ. Lešinský o cene špekulovať nechcel. Ak sa podľa neho náklady na kríž budú počítať v desiatkach tisíc eur, štúdia by mala stáť pár tisíc. „Určite by bolo dobré, keby ju robil niekto, kto už má s posudzovaním takýchto stavieb skúsenosti, pretože je to výnimočné. Päťdesiatmetrový kríž sa na Slovensku nestavia bežne,“ uzavrel Lešinský.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #výstavba #kríž #Zobor #chránené územie