Festival tanca museli pre Kotlebu zrušiť

Zohnali sponzorov, vybavili granty. Stačil iba podpis župana Mariana Kotlebu a v Banskej Bystrici by sa konal medzinárodný festival. Zdravý rozum zrejme v tomto prípade chýbal, keďže Kotleba nepodpísal zmluvy, čím zastavil dotácie z ministerstva kultúry. Organizátor tak musel festival zrušiť.

06.08.2015 19:47
Štúdio tanca Foto:
Predstavenie Divadla Štúdio tanca. Súčasťou festivalu mali byť tanečné vystúpenia, workshopy či diskusie.
debata (415)

Banská Bystrica mala byť v októbri dejiskom 11. ročníka medzinárodného festivalu Dni tanca pre vás. Organizuje ho Divadlo Štúdio tanca, ktorého zriaďovateľom je Banskobystrický kraj. Tradičné podujatie podporilo ministerstvo kultúry sumou 20-tisíc eur, kontrakty o dotácii čakali už len na podpis predsedu kraja. Zmluvy pre účinkujúcich boli pripravené na odoslanie, účasť potvrdili štyri popredné švajčiarske tanečné súbory. Riaditeľka divadla Zuzana Ďuricová-Hájková čakala do poslednej chvíle. Keďže župa sa podľa nej tvárila ako mŕtva ryba, všetky prípravy bolo divadlo donútené zastaviť.

Úrad kraja s divadlom nekomunikuje a riaditeľka Ďuricová-Hájková je bezradná. „Nejde len o ohrozenie festivalu, ale aj o ohrozenie existencie samotného divadla,“ poukázala Ďuricová-Hájková. Predseda Banskobystrického samosprávneho kraja podľa nej ignoruje viaceré zmluvy, ktoré sa týkajú ďalších aktivít divadla. Ak sa nič nezmení, riaditeľka pripúšťa aj zánik.

„Od začiatku roka sa snažím o osobné stretnutie so županom. Vyskúšala som naozaj všetko, listy, e-maily, poslancov a dokonca aj čakanie na vrátnici, kým ma niekto neprijme,“ vymenováva Ďuricová-Hájková. Riaditeľ úradu ju prijal, vypočul a prisľúbil, že podpísanie zmlúv ešte v ten deň preverí. „Nakoniec som dostala zo sekretariátu len stručnú odpoveď, že nie sú podpísané,“ povedala.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Kotlebova pomsta

Denník Pravda sa obrátil aj na úrad kraja s otázkou, prečo jeho predseda prísun peňazí z ministerstva zastavil. „Župan nemá záujem na rozvoji tohto smeru dekadentného ,umenia‘, a preto sa rozhodol, že dotácie z ministerstva kultúry nepodpíše. Ide tiež o peniaze daňových poplatníkov,“ uvádza sa v stanovisku úradu, ktoré sa tiež odvoláva na to, že tvorba divadla často presahuje hranice slušnosti a dobrých mravov.

Prístup kraja rezort kultúry nechápe. Peniaze na samosprávu ešte nepresunul. Tvrdí, že ich nemôže dať priamo divadlu, pretože na to nemá kompetencie. „Tieto peniaze sú účelovo viazané a nemôžu byť použité na iné účely, než na ktoré boli poskytnuté,“ vysvetlil hovorca ministra kultúry Jozef Bednár. Dodal, že dotačná komisia sa rozhodla festival podporiť na základe kvality projektu.

Predsedníčka kultúrnej poslaneckej komisie Ľubica Laššáková (Smer) považuje zrušenie festivalu za medzinárodnú hanbu. „Divadlo si zohnalo peniaze na projekt aj zo zahraničia a teraz ich bude musieť vrátiť, pretože pán Kotleba nepodpísal zmluvy?“ pýta sa Laššáková.

Festival podporilo aj Švajčiarske veľvyslanectvo na Slovensku, jeho stanovisko sa nám do uzávierky nepodarilo získať. Výbor Slovenského centra Medzinárodnej asociácie divadelných kritikov vo štvrtok adresoval Kotlebovi otvorený list, v ktorom ho vyzýva, aby zmluvy o finančnej podpore podpísal.

„Hoci Kotleba získal mandát vo voľbách, je otázne, do akej miery jeho rozhodnutia odzrkadľujú vôľu jeho voličov,“ zhodnotil kauzu politológ Tomáš Koziak. To, že štát nemôže poslať peniaze priamo divadlu, považuje politológ za systémovú chybu, ktorá by sa mala podľa neho opraviť zmenou zákona alebo nejakým predpisom.

Súčasťou festivalu sú tanečné vystúpenia, workshopy či diskusie. Program minulých ročníkov tvorili väčšinou zahraničné produkcie vždy s nejakým slovenským zastúpením či už v podobe umelca, choreografa či režiséra. Na jedenástom ročníku mali vystúpiť aj čisto zahraniční hostia. „Poslanie festivalu sa naplnilo, a tak sme sa rozhodli zmeniť formát. Aj po profesionálnej stránke sme cítili, že ho môžeme posunúť ďalej. Tak vznikla myšlienka, že by sme na festivale prezentovali vyspelé štáty v súčasnom umení,“ približuje Hájková.

Na niekoľkodňové podujatie boli pozvaní umelci, choreografi, režiséri, pedagógovia i kritici. Jedným z hostí mal byť aj Jozef Vlk, režisér, skladateľ a zakladateľ divadelnej skupiny Debris company. Ten sklamanie zo zrušenej akcie neskrýval. „Takéto niečo som ešte nezažil,“ priznal. S divadlom spolupracoval na viacerých projektoch. „Vnímam to ako porušenie tradície, ktorá už bola v slovenskom divadelnom publiku vžitá. Takéto konanie župy poškodí divadlo nielen v domácom, ale aj v zahraničnom prostredí, keďže svoju činnosť a tvorbu prezentovali krížom-krážom po svete,“ myslí si Vlk. Župa podľa neho dáva najavo, že divadlo považuje za zbytočné.

V súvislosti s prístupom úradu kraja k divadlu hovorí Laššáková o jeho tichej likvidácii. „Takéto snahy som si všimla asi pred rokom, keď sa pripravoval rozpočet pre tento rok. Niektoré položky v rozpočte pre divadlo sa odtiaľ vytratili,“ povedala poslankyňa. Krajskí poslanci sa divadlu snažili niekoľkokrát finančne pomôcť v rámci rezervy rozpočtu, ale župan uznesenie nepodpísal. „Vetovali sme to, niektoré uznesenia nakoniec podpísať musel," pripomenula. Naposledy napríklad Kotleba neodobril uznesenie, ktoré sa týkalo príspevku vo výške 5000 eur pre nové premiéry. Zameranie divadla je podľa Laššákovej veľmi špecifické, preto musí v poslednom období obhajovať svoju existenciu.

Divadlo Štúdio tanca sa venuje alternatívnemu umeniu, v tanečných inscenáciách umelci stvárňujú aktuálne spoločenské témy ako napríklad globálne otepľovanie.

© Autorské práva vyhradené

415 debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Marian Kotleba #Divadlo štúdio tanca