Rača rozhodla o odstránení čiernych stavieb v lokalite Fixle

Podľa račianskeho úradu vo vinohradoch v lokalite Fixle stavia stavebník načierno, mestská časť už v tejto veci podala aj trestné oznámenie.

10.08.2015 14:29
debata (7)

Bratislavská mestská časť sa chce zbaviť stavieb, ktoré vyrástli vo vinohradoch v lokalite Fixle. Stavby sú podľa mestskej časti bez povolení, preto Rača vydala rozhodnutie o odstránení týchto čiernych stavieb. Navyše Rača v tejto veci podala na stavebníka, ktorý v lokalite Fixle stavia aj napriek zákazu, už niekoľko trestných oznámení. Informovala o tom hovorkyňa Rače Eva Miklánková.

Rača už s nepovolenými stavbami v tejto lokalite bojuje dva roky. „Dva roky systematicky bojujeme s týmto exemplárnym prípadom, ktorý arogantným ľuďom otvorene ponúka návod, ako obísť zákony bez nejakej väčšej ujmy,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský. Ako dodal, relevantnej pomoci sa však dočkali až v tomto roku, keď sa voči stavebníkovi začalo trestné stíhanie vo veci neoprávneného uskutočňovania stavby.

"Čo sa týka možností mestskej časti z hľadiska legislatívy, rozhodnutie o odstránení čiernych stavieb, ktoré sme práve vydali, je vyvrcholením nášho boja. Stále verím, že sa nakoniec zrealizuje aj posledný krok a čierne stavby z Fixlov zmiznú úplne. Aj keď na tom mieste už vinohrad zrejme nikdy nevyrastie, aspoň sa ukáže, či vôbec existujú nejaké pravidlá a spravodlivosť,“ dodal starosta Pilinský.

Rozhodnutie o odstránení čiernych stavieb však zatiaľ nie je právoplatné ani vykonateľné. Stavebník i ostatní účastníci konania sa totiž môžu ešte do 15 dní odvolať. Potom by vo veci musel rozhodnúť Okresný úrad Bratislava ako odvolací orgán. V prípade nadobudnutia platnosti vydaného rozhodnutia bude musieť stavebník stavby do 60 dní dobrovoľne odstrániť, inak sa vec posunie súdnemu exekútorovi.

O podaní trestného oznámenia za marenie výkonu úradného rozhodnutia na stavebníka informovala Rača 4. augusta. Stavebník totiž aj napriek zákazu pokračuje vo výstavbe v lokalite Fixle. Stavebník síce ešte v roku 2014 dostal rozhodnutie o zastavení stavebných prác, nedávno však opäť pokračoval vo výstavbe. Podľa starostu Pilinského stavebník využil letnú dovolenku miestneho úradu a začal s výkopovými prácami. Podobne sa vraj zachoval aj minulý rok, keď v čase dovolenky na miestnom úrade naťahal do týchto stavieb siete.

Mestská časť Bratislava – Rača sa čiernymi stavbami v lokalite Fixle zaoberá viac ako dva roky a obrátila sa s podaniami umožňujúcimi postihnúť stavebníka a zastaviť jeho činnosť na viacero dotknutých inštitúcií a organizácií, ako napríklad na Obvodný úrad životného prostredia v Bratislave, Okresný úrad – odbor výstavby a bytovej politiky, Obvodný pozemkový úrad, Okresnú prokuratúru Bratislava 3, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť, SPP či Západoslovenskú energetiku. Ako uviedol starosta, takmer žiadna z nich snahu mestskej časti o zastavenie čiernych stavieb nepodporila. V máji tohto roku Obvodné oddelenie Policajného zboru Bratislava III na základe opätovného trestného oznámenia začalo voči stavebníkovi trestné stíhanie vo veci neoprávneného uskutočňovania stavby, keďže jedna z čiernych stavieb je dvojpodlažný dom, a teda nespadá do kategórie jednoduchých stavieb.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Rača #vinohrady #čierne stavby