Kamennú si nedáme, protestujú Novomešťania

Podnikateľský zámer, podľa ktorého by mala v bývalom Čerešňovom sade na vŕšku Kamenná vyrásť milionárska štvrť, pobúril časť obyvateľov Nového Mesta nad Váhom. Spustili petičnú akciu a za dva dni ju podpísalo okolo sedemsto ľudí.

18.08.2015 16:40
Kamenná, Nové Mesto nad Váhom Foto: ,
Výstavba zničí celý lesopark na Kamennej, vraví člen petičného výboru Jozef Šuchta.
debata (6)

Kamenná je obľúbenou rekreačnou zónou Novomešťanov, les v blízkosti mesta využívajú jeho obyvatelia na prechádzky, rodinné aj školské výlety, opekačky, rekreačný beh, a keď je sezóna, aj na hubárčenie. Obávajú sa, že o toto všetko by pri navrhovanej výstavbe 26 rodinných domov prišli. Preto aj protestnej petícii dali priliehavý názov: Kamennú si nedáme, Kamenná patrí všetkým Novomešťanom!

„Chceme zachovať a prehĺbiť rekreačné využitie lokality Kamenná, tak ako je určené v územnom pláne. Verejný záujem 26 000 ľudí má byť potlačený súkromným záujmom 26 budúcich majiteľov rodinných domov. Pár zbohatlíkov si chce postaviť svoje domy v súkromnom lesnom prostredí, kde budú úplne izolovaní od ostatných obyvateľov a zamedzia im, aby tam chodili,“ sumarizuje výhrady obyvateľov mesta právnik Jozef Šuchta, člen petičného výboru.

Lokalita má významnú krajinársku hodnotu

Petičiari chcú, aby toto územie zostalo lesoparkom bez rodinných domov, rovnako prístupným pre všetkých. Poukazujú na to, že lokalita je v ochrannom pásme vodného zdroja, v krasovom území s jaskyňami, a má významnú krajinársku hodnotu, ktorú by výstavba znehodnotila. Okrem toho tu žije množstvo divej zveri, a tá by prišla o svoje prirodzené prostredie.

„V tejto časti máme srnčiu zver, jelene, daniele, muflóny, je tu aj veľa diviakov. Časť, kde bol kedysi Čerešňový sad, si obľúbila hlavne muflónia zver, tá sa sem sťahuje v zime, zhotovili sme tam kŕmidlá. Tým, že by sa tu začala výstavba, došlo by k devastácii celého územia a porušeniu rovnováhy, ktorá tam teraz je,“ upozorňuje Jiří Vácha, tajomník Poľovníckeho združenia v Novom Meste nad Váhom.

S myšlienkou stavať na Kamennej rodinné domy prišiel bratislavský podnikateľ Peter Mriňák. Vraví, že ho mrzí, že tento zámer niektorým ľuďom nevyhovuje, ale je presvedčený, že väčšina bude napokon s projektom súhlasiť. Prisľúbil, že lokalita bude aj naďalej prístupná širokej verejnosti a naviac ešte získa na atraktivite, oživí sa tu turistický ruch.

Investor je pripravený stavať okamžite

„Základnou myšlienkou je spojiť človeka s prírodou a vrátiť život do lokality, ktorá je momentálne zanedbaná. Projekt počíta s vybudovaním verejnoprospešného parku na ploche takmer 1 hektára, výstavbou 26 rodinných domov a Alzheimer centra. Budeme podnikať všetky kroky, aby sme mohli začať realizovať výstavbu čím skôr, ako investor som pripravený reagovať hneď,“ ubezpečil Peter Mriňák.

Najmä starším obyvateľom mesta sa táto predstava nepozdáva. Dôchodca Ivan Slezák si myslí, že lokalita Kamenná by mala zostať zachovaná v súčasnej podobe, teda ako les. Je presvedčený, že v tomto prípade by mala mať príroda prednosť pred výstavbou, aby z nej niečo zostalo aj do budúcnosti.

„Je to krasový útvar, pod horou sú zásoby pitnej vody. Keď sa tu vybudujú domy, kanalizácia a cesta, skôr či neskôr presiakne znečistená voda aj do podzemia a kontaminuje spodné vody. Je to hrozné. Prídeme o rekreačnú oblasť, aj o čistotu podzemných prameňov,“ obáva sa Ľubomíra Hajduová.

Čaká sa na rozhodnutie radnice

Rozhodujúce slovo v tejto situácii patrí mestu. Aby sa na Kamennej mohli začať stavať rodinné domy, treba najskôr zmeniť územný plán mesta. Ten súčasný s výstavbou v tejto lokalite nepočíta. Radnica v súčasnosti pripravuje zmenu územného plánu v deviatich oblastiach, ale zatiaľ nie je isté, či do tohto procesu zaradí aj požiadavku na zmenu v lokalite Kamenná.

„Momentálne je táto zmena v štádiu prerokovania a už teraz sú k nej rozporuplné stanoviská. Budeme sa musieť rozhodnúť, či túto zmenu budeme ďalej prerokovávať, alebo ju vylúčime a budeme ďalej prerokovávať len osem zmien,“ povedal Dušan Macúch, vedúci oddelenia výstavby a rozvoja mesta Mestského úradu v Novom Meste nad Váhom.

Ako ďalej Dušan Macúch dodal, tento zámer považuje skôr za akúsi víziu, pretože na Kamennej nie je doriešená infraštruktúra, teda príjazdová cesta, chodníky, verejné osvetlenie, kanalizácia, prívod vody, elektriny a plynu. Ak sa radnica rozhodne, že túto navrhovanú zmenu vylúči a nebude ju ďalej prerokovávať, územný plán zostane zachovaný pre lokalitu Kamenná v súčasnej podobe a stavať sa tu nebude.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #petícia #Nové Mesto nad Váhom #Kamennu