Otrávila muža cícerová nátierka?

Nebezpečná baktéria ohrozila život muža. Podľa všetkého sa do jeho tela dostala v jedle. Hygienici totiž zistili, že v cícerovej nátierke, z ktorej mal muž zjesť, sa nachádza prudký jed botulotoxín.

18.08.2015 16:26 , aktualizované: 19:32
muž - bolesť - brucho - žalúdok Foto:
Ilustračné foto.
debata (30)

Štátna veterinárna a potravinová správa nariadila okamžite stiahnutie celej šarže tejto nátierky. Výrobca sa bráni a tvrdí, že pri jej výrobe sa chyba nestala.

Muž vo veku 43 rokov podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici Márie Avdičovej ochorel minulý týždeň v noci z utorka na stredu, keď začal pociťovať ťažobu na žalúdku a nevoľnosť. Na druhý deň ráno mal dvojité videnie, závraty, cítil sa veľmi slabý a ťažko sa mu prehĺtalo. Išiel na pohotovosť, odkiaľ ho poslali na urgentný príjem do nemocnice v Banskej Bystrici. „Tam ho hospitalizovali na neurologickej klinike, kde vyslovili podozrenie na botulizmus na základe typických klinických príznakov. Jeho stav sa začal prudko zhoršovať, preto ho preložili na jednotku intenzívnej starostlivosti,“ informovala Avdičová. Lekári mu podali tri dávky antibotulinického séra. Aj napriek liečbe pacient upadol do kómy.

Hygienici kontaktovali jeho rodinu, od ktorej sa dozvedeli, čo muž jedol. Z domácnosti zobrali na testovanie tri črievka cícerovej nátierky, jedno bolo otvorené, ostatné dve nie. Okrem toho na testy vzali aj obal z koložvárskej kapusty. „Ide o prípad ochorenia s typickým klinickým obrazom botulizmu, a ako faktor prenosu bola pravdepodobne cícerová nátierka, v ktorej zvyškoch bolo detekované suspektné Clostridium botulinum,“ poukázala epidemiologička s tým, že v obale z kapusty baktériu nepotvrdili, rovnako ani v ostatných dvoch neotvorených cícerových nátierkach.

Diagnózu otrava jedlom stanovili aj lekári aj vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici, kde postihnutý muž leží. „Botulizmus bol u pacienta klinicky potvrdený. Je hospitalizovaný na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny. Je v umelom spánku a na umelej pľúcnej ventilácii. Jeho stav je vážny, nateraz však stabilizovaný,“ povedala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Hygienici okamžite upozornili Štátnu veterinárnu a potravinovú správu. Tá podľa jej riaditeľa Jozefa Bíreša nariadila stiahnutie celej šarže výrobku z trhu. Ide o cícerovú nátierku s dátumom spotreby do 21. 8. 2015, výrobcom je spoločnosť Alfa Bio. "Ešte minulý týždeň sme dostali oznámenie o pacientovi s klinickými príznakmi poukazovanými na ochorenie botulotoxínom. Hneď sme vykonali kontrolu u daného výrobcu, odobrali sme vzorky a poslali na vyšetrenie na diagnostický ústav, vyšetrenia ešte prebiehajú, " dodal Bíreš. Výsledky by mohli byť známe už tento týždeň.

Výrobca odmieta, že by nátierka bola infikovaná pri výrobe. „Naša spoločnosť má certifikovaný systém bezpečnosti potravín a dosiaľ neboli predložené žiadne dôkazy o tom, že otravu spôsobila cícerová nátierka. Hygienici neuvádzajú, že poškodený jedol aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad z ambulancií,“ reagovala firma v stanovisku, ktorý poslala denníku Pravda.

Podľa jej vedenia boli u nich na kontrole aj inšpektori z Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy Banská Bystrica. Firma tvrdí, výsledky tejto kontroly potvrdzujú, že vo výrobe k pochybeniu nedošlo. „Prioritou spoločnosti je výroba nielen zdravých potravín, ale aj ich trvalá bezpečnosť a kvalita, ktorej podriaďujeme všetky procesy v spoločnosti,“ píše sa ďalej v stanovisku.

Všeobecný lekár pre dospelých Juraj Mistrík vysvetlil, že botulizmus je veľmi závažné ochorenie. „Ide o prudkú otravu, na komplikácie stačí aj malé množstvo,“ pripomenul Mistrík s tým, že tento jed produkuje baktéria Clostridium botulinum, ktorá sa vyskytuje v zle sterilizovaných potravinách, akými sú konzervy, paštéty, nátierky. Baktéria napáda nervový systém, všetky prejavy sú neurologického charakteru, pacient zomiera na zástavu dýchania. Na záchranu chorého je podľa lekára nevyhnutná včasná liečba. Vykonáva sa pomocou antitoxínov.

Ak sa toxín vyplaví z tela von, pacient by sa mal zotaviť, môžu však zostať aj trvalé následky. Keďže baktéria napáda centrálny nervový systém, paralyzuje všetky svaly, pacient musí byť hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti a napojený na ventilátor, ktorý za neho dýcha. Ako dlho trvá liečba, podľa Mistríka sa nedá presne povedať. Záleží na tom, koľko toxínu pacient dostal.

Čo je Clostridium botulinum

Ide o baktériu, ktorá v potravine tvorí prudko jedovatý botulotoxín, ľudovo nazývaný aj klobásový jed. Pri otrave dochádza k takzvanému botulizmu. Jed vzniká v nedokonale upravených konzervovaných potravín a konzerv. Po požití sa dostáva krvou do centrálneho nervového systému.

Baktéria je vo forme spór bežne rozšírená v prírode – v pôde, bahne, vo vode. Okrem toho sa nachádza aj v tráviacom systéme zvierat, odkiaľ môže byť vylučovaná do prostredia. Prenos na potraviny sa môže uskutočniť z nedbalosti pri výrobe, pri skladovaní, pri príprave stravy, z neodbornosti a podceňovania dodržiavania predpísaných technologických postupov. Rizikové sú najmä potravinové konzervy bohaté na bielkoviny, ktoré obsahujú mäso, mäsové výrobky, ryby alebo strukoviny. Ďalej sú to hermeticky balené rybie výrobky a huby zabalené vo fóliách. Do konzerv sa dostanú ako spóry, ktoré sa nachádzajú na nedostatočne umytej zelenine alebo ovocí, alebo nedostatočne vymytých čriev zvierat, použitím kontaminovanej vody. Baktérie odolajú aj dvojhodinovému varu. Sú schopné množenia v širokej škále potravín, ak majú optimálne podmienky, t. j. nedostatok kyslíka a vhodná teplota.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #otrava #jedlo