Urban Kontakt má za Šafko zaplatiť daň 35 490 eur

Občianske združenie Urban Kontakt zaplatí bratislavskej mestskej časti Staré Mesto daň vo výške 35 490 eur za užívanie verejného priestranstva na Šafárikovom námestí, kde umiestnilo kontajnerový koncept nazývaný Šafko.

19.08.2015 14:13
Urban Kontakt Šafárikovo námestie Foto:
Väčšina kontajnerov už zo Šafárikovho námestia zmizla. O tom, čo bude na námestí stáť ďalej, rozhodne architektonická súťaž.
debata (3)

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková, vyplýva to z konečného rozhodnutia Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky, ktoré zamietlo odvolanie občianskeho združenia Urban Kontakt. Finančné riaditeľstvo tým dalo za pravdu mestskej časti Staré Mesto. Ich rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť 5. augusta a lehota na zaplatenie dane uplynie 31.októbra tohto roku.

Kontrolóri finančného riaditeľstva zistili rozpor medzi pôvodne nahláseným účelom využitia priestoru a skutočným stavom. Občianske združenie podľa platnej legislatívy nemôže byť oslobodené od dane, ak umožní využívanie verejného priestranstva iným osobám na účely predaja, ako to bolo v prípade Šafka, kde jednotlivé kontajnery fungovali ako predajne.

Urban Konakt boj nevzdáva

Autor projektu a architekt Oliver Kleinert pre agentúru SITA uviedol, že napriek rozhodnutiu Finančného riaditeľstva Slovenskej republiky sa občianske združenie Urban Kontakt nechce vzdať. „Podnikneme potrebné právne kroky pre súdne preskúmanie tohto, podľa nášho názoru nezákonného, rozhodnutia Finančného riaditeľstva SR ako aj mestskej časti Bratislava- Staré Mesto,“ povedal Kleinert.

Občianske združenie bude podľa neho od mestskej časti Staré Mesto naďalej vyžadovať, aby dodržiavalo svoje sľuby a záväzky a aby netrestalo aktívnych občanov za ich snahu zveľaďovať majetok mesta. Kleinert dodáva, že združenie neustále poukazuje na absurdnosť zrušenia projektu Šafko, občianskej iniciatívy, ktorá ukázala, že vie spraviť projekt napĺňajúci dokonca aj oficiálnu stratégiu ministerstva kultúry pre podporu kultúry.

„Spätné zdanenie je porušením dohôd, ktoré sme podpísali so Starým Mestom a vnímame ho ako jeden zo spôsobov likvidácie projektu a znechutenie aktívnych odborníkov, ktorí vytvorili niečo reálne a konštruktívne pre nás všetkých,“ ukončil Kleinert.

Kontajnery zatiaľ nezmizli

Projekt Šafko sa rozbehol na jeseň 2013, keď na Šafárikovom námestí pribudlo niekoľko lodných kontajnerov, v ktorých svoj domov našli napríklad aktivisti z Cyklokoalície či galéria Space. Pribudli aj dizajnshop, kaviarnička či detské ihrisko. Niektoré z nich na námestí ešte stále stoja.

„Z pôvodného konceptu desiatich kontajnerov, sú v súčasnosti na námestí umiestnené tri, a to aj napriek tomu, že vedenie Starého Mesta požiadalo občianske združenie o vypratanie verejného priestoru k 31.máju tohto roka,“ podotkla Nora Gubková.

V lokalite námestia sa začína participatívny proces, v ktorom vedenie mesta zisťuje, čo by obyvatelia, podnikatelia a inštitúcie na budúcom revitalizovanom námestí privítali. O budúcej podobe námestia rozhodnú vo verejnej architektonickej súťaži, ktorú mestská časť vypíše v januári budúceho roka.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Urban Kontakt #Šafko