Požiar pod Babou horou sa nedarí uhasiť, situáciu komplikuje vietor

Požiar rúbaniska pod Babou horou na Orave komplikuje vietor a ťažký terén. Hasiči majú požiar zatiaľ pod kontrolou, na poľskú stranu sa nešíri.

01.09.2015 21:25
debata

Podľa žilinského krajského riaditeľa hasičov Jaroslava Kapusniaka v utorok ráno sa požiar podarilo lokalizovať na štyroch hektároch, no cez deň začal fúkať vietor a už aj uhasené ohniská sa opäť rozhoreli.

„Vplyvom silného nárazového vetra sa rozhoreli zase nejaké ohniská vo vnútri požiaru. Likvidáciu požiaru taktiež sťažuje nedostupný terén a skryté ohniská, ale požiar máme stále pod kontrolou,“ uviedol Kapusniak. V ťažkom teréne pozdĺž hranice s Poľskom zasahovala aj v utorok takmer stovka profesionálnych i dobrovoľných hasičov. Pomáhal aj armádny vrtuľník z Prešova.

„Na likvidácii požiaru sa zúčastňuje trinásť jednotiek, z toho väčšiu časť tvoria dobrovoľné hasičské zbory z okresu Námestovo. Od pondelka je tu modul pozemného hasenia západ, východ a stred, a celkovo sa na hasení požiaru podieľa viac ako 80 hasičov,“ dodal Kapusniak.

Požiar pod Babou Horou nahlásili hasičom v pondelok o 13-tej hodine. Do príchodu prvých hasičov sa požiar vplyvom vetra rozšíril z plochy 50 krát 50 metrov na dva hektáre. Príčinu požiaru hasiči vyšetrujú, zatiaľ nevylučujú ani podpaľačstvo. „Ale najpravdepodob­nejšou príčinou je nedbalosť alebo teda nezodpovedné správanie človeka,“ povedal žilinský krajský riaditeľ hasičov. Ak neprestane fúkať alebo výdatnejšie nezaprší, požiar pod Babou horou budú podľa hasičov likvidovať ešte niekoľko dní.

debata chyba
Viac na túto tému: #hasiči #požiar #Orava #Babia hora