Historická nádrž Veľká Richňava sa naplní za tri roky

Vodná nádrž Veľká Richňava, ktorá je zapísaná vo svetovom zozname UNESCO, je od piatka v prevádzke. Túto kultúrnu pamiatku zrekonštruovali za vyše 450-tisíc eur, z toho 80 percent bolo zo zdrojov Európskej únie.

13.09.2015 16:00
Veľká Richňava Foto: ,
Vodnú nádrž Veľká Richňava, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO, odovzdali v piatok do prevádzky.
debata

Využívať ju nebudú len rekreanti, ale bude slúžiť aj na protipovodňovú ochranu. V čase extrémnych zrážok dokáže zachytiť množstvo nežiaducej vody.

Rekonštrukcia tajchu pri Štiavnických Baniach sa začala v septembri minulého roka. Stavbári počas prác vytvorili sedem kamenných schodísk a jeden terasovitý vstup do vody so šikmým zjazdom aj pre vozičkárov. Vodohospodári pri obnove nádrže spolupracovali aj s pamiatkarmi. Dôležité a časovo náročné bolo vybudovanie kamenného opevnenia obvodového svahu hlavnej i bočnej hrádze.

Nádrž je zatiaľ prázdna a jej napúšťanie môže trvať až tri roky. Jej dnové výpusty sú už niekoľko dní uzatvorené. Vodohospodári, chatári a návštevníci Richňavy musia čakať na dažde a jarné topenie sa snehov, ktoré by malo nádrž postupne napĺňať. Veľká Richňava totiž nie je umiestnená na vodnom toku, ale je odkázaná len na dažďovú vodu a prítoky z Vysockého a Kopaničiarske­ho jarku.

Tým, že sa do historického objektu zmestí 980-tisíc kubických metrov vody, je Veľká Richňava najväčšou vodnou nádržou spomedzi štiavnických tajchov. Nachádza sa v závere Richňavskej doliny pod sedlom Peciny vedľa štátnej cesty z Levíc do Banskej Štiavnice.

Veľkú Richňavu vybudovali v rokoch 1738 – 1740 podľa projektu Samuela Mikovíniho. Voda z tajchu sa desaťročia využívala v úpravniach rúd, ale aj na pohon strojov, ktoré slúžili na čerpanie nežiaducej vody z banskoštiav­nických rudných baní.

debata chyba