Rómovia v Šimonovciach dlho nemali robotu, našli ju v obecnej firme

Budú kráčať po zámkovej dlažbe, ktorú si sami vyrobia. Takto svojpomocne si zveľadia a skvalitnia život v gemerskej obci Šimonovce. Samospráva s 570 obyvateľmi a 45-percentnou mierou nezamestnanosti spustila už v marci tohto roku projekt, kde hrajú dôležitú úlohu Rómovia. Práve oni dlažbu vyrábajú.

14.09.2015 13:30
Šimonovce, Gemer, výroba zámkovej dlažby Foto: ,
Trojica výrobcov dlažby, zľava Róbert Ruszó, Vojtech Balog a Gabriel Fabián, pri umývaní foriem.
debata (6)

Starosta Šimonoviec Štefan Gál hovorí, že problém s vysokou nezamestnanosťou ich kvári už dlho. „Od čias zániku poľnohospodárskeho družstva je u nás veľký nedostatok práce. Drvivá väčšina z tých, ktorí robotu majú, dochádza za ňou do Rimavskej Soboty. Niektorí mladí odišli pracovať do zahraničia, zopár žien chodí opatrovať do Rakúska,“ vysvetľuje starosta. Najväčší problém je podľa neho s dlhodobo nezamestnanými. Tí si robotu nájdu veľmi ťažko. Aspoň časti z nich sa obec rozhodla pomôcť projektom výroby zámkovej dlažby v spolupráci s úradom splnomocnenca vlády pre rómske komunity a úradom práce.

„Dostali sme 15-tisíc eur, z ktorých sme mohli vybaviť dielňu na výrobu dlažby a dať prácu zatiaľ trojici nezamestnaných. Majú zmluvy na deväť mesiacov, teda do konca novembra, no hneď, ako to dovolí počasie, začiatkom budúceho roka budú v práci pokračovať, lebo projekt bude predĺžený,“ ubezpečuje starosta.

O výrobu zámkovej dlažby prejavili nezamestnaní v Šimonovciach veľký záujem. Podľa starostu sa do práce hlásilo okolo tridsať ľudí. Vybrali troch. Medzi nimi jej 48-ročný Róbert Ruszó, otec troch detí. „Bez roboty som bol už asi desať rokov. Naposledy som pracoval v stolárskej dielni, no firma, ktorá ju prevádzkovala, skrachovala,“ hovorí. Teraz mu robia partnerov 23-ročný otec dvoch detí Vojtech Balog a 35-ročný Gabriel Fabián.

„Tá dlažba je kvalitnejšia, ako sa dá neraz kúpiť v obchode,“ chváli výrobcov splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák. Presvedčil sa o tom na vlastné oči. „Dobré je nielen to, že odvádzajú kvalitnú robotu, ale že si obnovia pracovné návyky. Navyše môže ísť o trvalo udržateľné miesta,“ poznamenáva Pollák.

Trojica vyrobí denne niekoľko štvorcových metrov dlažby, od začiatku projektu je to už asi 700. „Zatiaľ dlažbu uskladňujeme, no už v budúcom roku plánujeme začať s budovaním chodníkov. To dá prácu ďalším z radov nezamestnaných,“ hovorí o plánoch starosta. Aj keď bude mať chodníky celá obec, zámkovú dlažbu chcú v Šimonovciach vyrábať ďalej. Ak nájdu odberateľov, budú ju predávať a navyšovať tak obecný rozpočet.

Z podobných projektov úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity získali prácu dlhodobo nezamestnaní Rómovia aj v iných častiach Slovenska. V Hnúšti sa tiež zameriavajú na výrobu zámkovej dlažby, v Malackách či vo Veľkej Lomnici zasa na pestovanie poľnohospodárskych plodín.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Rómovia #Úrad práce #zámková dlažba #obecná samospráva #Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity