Zvony na Krásnej Hôrke sa opäť rozozvučali

Z hradu Krásna Hôrka sa v stredu večer po vyše troch rokoch opäť ozvali zvony. Nie však pôvodné, ktoré boli spolu s nemalou časťou hradu zničené počas požiaru, ale úplne nové. Tie, ktoré podľa vzoru "starých" nechali vyrobiť Krásnohorčania a viacerí sponzori zo Slovenska aj Maďarska.

17.09.2015 16:00
debata (3)
Nové, už vysvätené zvony. Vyrobil ich maďarský... Foto: Vladimír Eliáš
zvony, Krásna Hôrka Nové, už vysvätené zvony. Vyrobil ich maďarský zvonolejársky majster Miklós Gombos.

Streda 16. septembra 2015 sa preto zapíše do dejín obce. Starosta Peter Bollo zvolal miestnych obyvateľov o 19. hodine na stretnutie na parkovisko pod hradom, aby si všetci spoločne vypočuli prvé zvonenie. Rozozvučať nové nástroje dostal za úlohu zaškolený pracovník múzea v Betliari. Zvoniť sa na nich bude ručne ako za starých čias.

„Prvé zvonenie je veľkou udalosťou nielen pre mňa, ale aj pre obyvateľov našej obce. Zvony boli vždy akousi dušou hradnej kaplnky, samotného hradu a tým pádom aj dušou obce,“ povedal Bollo.

Ešte tesne pred obedom sa miestni obyvatelia zapodievali svojimi pracovnými povinnosťami. Priznávali však, že večer bude pre nich výnimočný. „Stretnutia pod hradom sa zúčastním, má to pre mňa veľký význam. Na hrade som kedysi bola zvonárkou,“ povedala v stredu predpoludním 50-ročná Mária Strauszerová. Aj dôchodca Jozef Zagyba s napätím očakával prvé zazvonenie. „Budem ho dobre počuť, bývam v podhradí,“ povedal.

Zvony z bronzu priviezli do obce pred pár dňami z Maďarska a v pondelok ich za pomoci žeriava umiestnili do hradnej kaplnky. Vyrobil ich maďarský zvonolejársky majster Miklós Gombos a aj nápisy na nich sú v maďarčine. Prečo, vysvetľuje starosta Bollo.

„Je to z viacerých dôvodov. Pôvodné tri zvony, ktoré zhoreli počas požiaru, ohlasovali veselé i smutné chvíle za čias majiteľov hradu Andrássyovcov od roku 1784, keď sa tu hovorilo po maďarsky. Hlavným dôvodom je však to, že do verejných zbierok na ich odliatie prispeli vo veľkej miere obce a organizácie z Maďarska, kde napokon boli aj odliate,“ povedal Bollo.

Najmenší zo zvonov je zasvätený svätej Márii a peniaze naň sa získali zo zbierky, ktorú vyhlásilo Združenie gemerských remeselníkov so sídlom v Krásnohorskej Dlhej Lúke. Stredný má patróna svätého Jozefa a je na ňom napísané, že ho nechali odliať vďaka finančnému daru, ktorý poskytol Ženský vínny rytiersky rád Pannónia z Maďarska. Najväčší zo zvonov nesie meno svätého Štefana a na trupe nápis, že bol odliaty vďaka zbierkam obyvateľov obce Krásnohorské Podhradie i jej družobnej obce z Maďarska Csíkszentkirály. Peniazmi na jeho odliatie prispeli aj účastníci festivalu Gombaszögi Nyári Tábor a Občianskeho združenia Sinemet. Odliatie všetkých troch nástrojov stálo 13 500 eur.

Vedúca oddelenia marketingu múzea Betliar a hradu Krásna Hôrka Judita Krajčiová dopĺňa, že pôvodné zvony boli také poškodené, že ich reštaurácia nebola možná. Pôvodné zvony, ktoré sa v rokoch pred požiarom miestnym prihovárali pri ohlasovaní úmrtí či odpustoch, mali rôznu váhu. Najťažší vážil 250, stredný 130 a najmenší 70 kilogramov. Novovyrobené zvony majú rovnakú hmotnosť.

Nielen zvony, ale aj značnú časť hradu Krásna Hôrka poškodil ničivý požiar 10. marca 2012, ktorý spôsobila dvojica mladistvých pri neopatrnom zaobchádzaní s ohňom. Ich stíhanie bolo zastavené z dôvodu maloletosti. Škoda na hmotnom majetku bola vyčíslená na 4,6 milióna eur.

Oheň zničil, alebo zdevastoval 4-tisíc metrov štvorcových strešnej krytiny, murivo, niektoré okná, dvere a architektonické prvky na Hornom hrade. Tiež expozíciu archeológie a militárií v gotickom paláci hradu. Zničených bolo aj 324 zbierkových predmetov v hodnote 349-tisíc eur. Časť poškodených predmetov v súčasnosti reštaurujú v Technickom múzeu v Brne z grantu českej vlády. Niektoré zachránené predmety sú dočasne vystavené v kaštieli v Betliari.

Zničenú Krásnu Hôrku stále rekonštruujú. Po dvoch etapách prác čaká pamiatku tretia. Podľa informácií hovorkyne ministerstva kultúry Dagmar Brisudovej práce potrvajú ešte minimálne najbližšie dva roky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Krásna Hôrka #zvony