Sľúbená rekonštrukcia v žilinskej nemocnici sa ešte nezačala

Pacienti interného oddelenia žilinskej nemocnice si musia na lepšie podmienky počkať. Rekonštrukcia sa odďaľuje, nemocnica hľadá stavebníka už v druhom verejnom obstarávaní.

22.09.2015 13:30
žilinská nemocnica, interné oddelenie Foto: ,
Interné oddelenie v žilinskej nemocnici je v katastrofálnom stave.
debata (2)

Na nedôstojné podmienky na oddelení upozornili vo februári lekári a sestry hromadnými výpoveďami. A práve pre prísľub, že oddelenie prejde opravami, napokon výpovede stiahli.

Začiatok opravy, na ktorú vláda pred rokom vyčlenila 590-tisíc eur, bol pôvodne naplánovaný na 1. júna, s dobou realizácie štyri mesiace. Stavebné práce na monobloku, ktorého súčasťou je interné oddelenie, sa však ešte nezačali.

Všetko skomplikovalo verejné obstarávanie. Začalo sa v apríli a zúčastnilo sa na ňom 14 firiem, ktoré ponúkli ceny od 580-tisíc až do 899-tisíc eur. Víťaz s najnižšou ponukou si to pred uzavretím zmluvy rozmyslel a zákazku odmietol. „Úspešný uchádzač uviedol, že po následnom prehodnotení vzhľadom na požadovaný rozsah a dobu plnenia nepristúpi k uzavretiu zmluvy,“ povedal Pavol Drugaj, ktorý je poverený vedením Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline.

Nemocnica tender zrušila a vypísala nový, tentoraz cez elektronické trhovisko. Mal by prebehnúť rýchlejšie. Vedenie nemocnice nechce hovoriť o konkrétnom termíne, dúfa však, že do konca mesiaca nájde firmu, ktorá oddelenie zrekonštruuje.

Pacienti sú aj naďalej na oddelení, ktorého stav zvonku aj zvnútra je už na prvý pohľad havarijný. „To, že verejné obstarávanie je bohužiaľ jedna byrokratická mašinéria, to mi je veľmi ľúto. Je mi ľúto ešte viac pacientov, že vlastne peniaze na to sú, ale prerobené priestory nie sú,“ hovorí predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Zdravotníci sú sklamaní a vyčkávajú, ako súťaž dopadne. „Nedosiahlo sa zatiaľ to, čo bolo predmetom základnej dohody. Lekári vyjadrili jasne svoj názor, v akých podmienkach pracujú, v akých sa tam liečia pacienti, a toto bol jeden z tých predpokladov zlepšenia situácie. S nami ako so sociálnym partnerom vedenie tieto veci nekomunikuje. Konštatujeme len toľko, že sa to zatiaľ príliš nepohlo, i keď veríme, že úsilie je maximálne,“ reagoval krajský koordinátor Lekárskeho odborového združenia pre Žilinský kraj Branislav Serva.

Krízu v žilinskej nemocnici po podaní výpovedí 15 lekárov a 64 sestier, ktorá trvala takmer dva mesiace, ukončila dohoda, ktorú uzavreli zdravotnícke odbory s vedením nemocnice 16. apríla. Odvtedy sa uskutočnil konkurz na primára, ktorý bol jednou z podmienok nespokojných zdravotníkov, a oddelenie má novú primárku. Na post riaditeľa nemocnice bolo tiež výberové konanie, ktoré sa musí zopakovať. Zo štyroch uchádzačov ani jeden nevyhovel kritériám a komisia odporučila vyhlásiť nový konkurz.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #žilinská nemocnica #pacienti #interné oddelenie