Tretí ročník Pride Dúhové Košice bol bez rušivých momentov

Pod heslom Dúha nás spája vyvrcholil pochodom cez mesto týždeň rôznorodých aktivít na zviditeľnenie a podporu práv LGBTI komunity - Pride Dúhové Košice.

26.09.2015 19:28
Košice, pride, LGBTI Foto: ,
Účastníci minuloročného pochodu v Košiciach.
debata (55)

Na sprievode sa zišlo okolo dvesto ľudí a pod pozorným dohľadom príslušníkov štátnej a mestskej polície prešli bez rušivých momentov z Kulturparku cez Hlavnú ulicu až do areálu košickej Tabačky, kde pokračoval festivalový program.

Pred Kulturparkom čakalo na účastníkov Dúhového sprievodu niekoľko čierno odetých mladých ľudí. Bola tu aj ďalšia skupinka ľudí s tabuľami s rôznymi heslami, ako napríklad Boh miluje homosexuálov, ale nenávidí homosexuálne skutky, Homosexualita je určitým zabrzdením sexuálneho vývoja a inými, ale nijako inak nedávali najavo svoj nesúhlas.

„Sprievodom vrcholil program, ktorý prebiehal v Košiciach celý týždeň. Sme presvedčení, že Slovensko potrebuje festival PRIDE, aby sa na situáciu LGBTI ľudí nezabudlo. Máme pocit, že celospoločenská diskusia po februárovom referende utíchla, čo nie je dobré. Iba jej udržiavaním máme šancu posúvať sa ďalej,“ povedal riaditeľ košického podujatia Róbert Furiel.

Ako uviedol Furiel, na podujatí a sprievode sa zúčastnilo aj niekoľko zahraničných hostí, napríklad zástupca amerického veľvyslanectva na Slovensku, šéf LGBTI sekcie Strany európskych socialistov a ďalší hostia z Čiech a zo Slovenska. „Heslom tohto ročníka je Dúha nás spája. Pre nás ten košický Pride je signálom pre našu komunitu, aby sa ľudia našli odvahu prísť na takéto podujatie, slobodne a hrdo ísť po uliciach,“ povedal Furiel.

Podľa Furiela tretí košický ročník PRIDE je väčší a farebnejší ako dva prechádzajúce. "Verím, že si z ponuky každý niečo vybral a zakúsil neopakovateľnú atmosféru PRIDE sprievodu. Práve z tejto atmosféry totiž môžeme čerpať silu na celý rok. Dáva nám to odvahu žiť naše životy v pravde k sebe samým i k okoliu,“ uviedol Furiel.

V priestoroch Tabačky sa účastníkom predstavia rôzne ľudskoprávne organizácie nielen z východného Slovenska na Dúhovom trhu. Večer sa návštevníčky a návštevníci môžu tešiť na vynikajúcu queer party Tepláreň.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #pride #LGBTI+