Gamblerom radia starostovia aj herne

Dve webové stránky a každá chce pomôcť chorobným hráčom inak. Za prvou webstránkou sú bratislavskí starostovia, ktorí chcú zrušiť v hlavnom meste hazard. Druhú založili prevádzkovatelia herní. Podľa Alice Kantorkovej z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave je problém gamblerstva oveľa rozsiahlejší a len internetové stránky ho nevyriešia.

30.09.2015 12:00
debata (2)

Starostovia všetkých sedemnástich bratislavských mestských častí spustili na podporu petície proti hazardným hrám internetovú stránku bratislavapro­tihazardu.sk, kde si záujemcovia môžu stiahnuť petičný hárok a dozvedieť sa viac o odvrátenej strane herní. Tejto webovej stránke konkuruje iná stránka a tá hovorí o tom, ako hrať zodpovedne. Za jej vznikom stoja ľudia z druhého brehu – Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier.

„Je dobré, že po 25 rokoch podnikania v hazarde sa asociácia zábavy zobudila, aj to po našej jesennej ofenzíve. Konečne pripravila niečo pre ľudí, ktorí sú ohrození hazardom. Ale údaje, ktoré má uvedené na stránke, považujem za scestné a nereálne,“ hovorí starosta bratislavských Vajnôr a súčasne jeden z hlavných iniciátorov petície Bratislava bez hazardu Ján Mrva.

Asociácie na svojej stránke publikujú, že na Slovensku sa ročne lieči 290 patologických hráčov. Hráčov chcú naučiť hrať s rozumom pomocou desiatich tipov a rád pre zodpovedné hranie. Mrva v tejto súvislosti poukázal na to, že na Slovensku neexistuje žiadna štúdia ministerstva zdravotníctva, z ktorej by bolo jasné, koľko tu máme v skutočnosti gamblerov.

Starostovská stránka opisuje škodlivosť hazardných hier a informuje, ako závislosť od nich ničí rodiny a ľudské životy. Jej zriadenie malo stáť asi 600 eur a Mrva celú sumu uhradil z vlastného. Na ďalších nákladoch by sa mali podieľať aj ostatní starostovia, ktorí sa do petície zapojili.

Hovorca oboch herných asociácií Juraj Danielis web obhajuje. „Medzi našou a ich stránkou vidíme jeden zásadný rozdiel. Na tej našej sa podieľali rôzni odborníci. Je to stránka, ktorá má pomáhať a redukovať chorobných hráčov. Zatiaľ čo ich stránka len propaguje nejaký zákaz a nie je tam ani slovko o pomoci hráčom,“ reagoval Danielis.

Na konkurenčnej webovej stránke teší podľa Danielisa jediná vec, a to je link na Linku pomoci ohrozeným hráčom. „Tú, mimochodom, spolufinancujú prevádzkovatelia hracích automatov,“ podotkol. Pripomenul, že patologických hráčov momentálne viac ohrozuje internetové hranie, kde tržby naberajú výrazný rast.

Mrva na kritiku starostov, že propagujú len „nejaký zákaz“, reagoval tým, že oni ako verejní činitelia mali jasný zámer. A to výherné automaty ako sociálne a problematické činitele dostať von z mesta.

Psychoterapeut Hroznata Živný z Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave pokladá vznik dvoch webových stránok s podobným zameraním za „dobiehanie sa“ a hru kto z koho. Myslí si, že zábavné asociácie majú jednostranné, aj keď legitímne záujmy. „Zodpovedné hranie nie je zdravotnícky termín a de¤facto neexistuje. Rovnako ako zodpovedné pitie, ktoré často presadzuje alkoholový priemysel. Človeku, čo má problém s hraním, tomu takáto webstránka v hre nezabráni. A keď raz už niekto problém má, tak môže len zodpovedne abstinovať, nie zodpovedne hrať,“ vysvetlil psychoterapeut.

Lekár dodal, že sociálne a rodinné dosahy patologických hráčov na spoločnosť sú veľké. „A nedá sa poprieť, že automaty sú pre niektorých ľudí riskantná vec a mnohí končia veľmi zle,“ uzavrel Živný.

Petíciu za Bratislavu bez hazardných hier vyhlásil v máji tohto roku primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal spolu so starostami mestských častí. Petícia je zameraná hlavne proti hracím automatom a video prístrojom v herniach, krčmách a baroch, ale týka sa aj hazardných hier v kasíne. Ak bude úspešná a podporí ju viac ako 30 percent obyvateľov, stane sa záväzným podkladom pre nové všeobecne záväzné nariadenie o zrušení hazardných hier na území Bratislavy.

Obmedzenie mesta by sa nemalo vzťahovať na kurzové stávky na športové zápasy, na stávkovanie na dostihoch, bingo ani na stieracie žreby či hry na internete. V hlavnom meste treba vyzbierať 106-tisíc podpisov dospelých občanov s trvalým pobytom v Bratislave. Starostovia veria, že sa im to podarí do konca tohto roka. Koľko zatiaľ majú, Mrva uviesť nevedel, pretože všetky petičné hárky ešte nerátali.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #hazard #herne