Kto si neumýval zuby, toho prezradila farba

Správne umývanie zubov, ošetrenie fingovaných zranení. Deti z Dobogova, miestnej časti obce Mýtne Ludany v okrese Levice, si vyskúšali netradičnú Miniškolu zdravia, ktorú pre ne pod holým nebom pripravil Červený kríž. Akcia zaujala aj ich rodičov.

30.09.2015 15:00
Dobogov, deti, zdravie Foto: ,
V Dobogove sa deti učili hygiene umývaním bábiky vo vaničke.
debata (1)

Učebnice nahradili ukážky a zábavné aktivity, ktoré prebiehali na čerstvom vzduchu. Zvedavé deti sa nahrnuli do prvého stanu. Časť z nich obkolesila stôl so zubnými kefkami, zrkadielkami a s lavórikmi. Zvyšok prešiel k stolu, kde boli vaničky a bábiky. Miesto sa ušlo aj chlapcom, ktorí vôbec neprotestovali.

Deti pri prvom stole si medzičasom dali do úst fialové úlomky. „Nesmiete to prehltnúť, ale poriadne to cmúľajte. Potom uvidíme, kto si zúbky umýval,“ povedala Oľga Kurpášová z levického Slovenského Červeného kríža. Dávali si naozaj záležať a poctivo prevaľovali úlomok v ústach. „Teraz sa na mňa usmejte,“ vyzvala ich lektorka. Všetky sa doširoka vyškerili. Stačil jeden pohľad a pani Oľga už vedela, kto rannú hygienu vynechal. Deti sa prekvapene obzerali v zrkadle. Fialové úlomky boli z detekčnej tablety, ktorá zafarbila zle vyčistené zuby.

Na rad tak prišla zubná kefka. Deti sa podľa inštrukcií učili, ako si správne umývať zuby. Pani Oľga držala v ruke maličké presýpacie hodiny. „Aby ste ich mali skutočne čisté, treba si ich umývať asi tri minúty.“

Na druhom stole pri vaničkách boli pripravené špongie či handričky a v napenenej vode deti umývali bábiky. Katarína Olejárová, riaditeľka levickej materskej školy, ich upozornila, aby nevynechali žiadne miesto. Bábiky potom utreli do sucha. „Pozri, tu má ešte mokrý chrbát,“ pripomenula riaditeľka pri záverečnej kontrole jednému z chlapcov. Hneď to napravil. Za dobre vykonanú prácu dostali deti nálepky. Aby mohli pokračovať v tom, čo sa v Miniškole zdravia naučili, rozdali im hygienické balíčky.

Mamička Margita (30) sem prišla so štyrmi deťmi od jedného do desať rokov. „Určite si z toho niečo odnesú,“ zhodnotila. Akcia sa jej páčila, najviac ju zaujala prvá pomoc. „Nie je to dobré len pre mňa, ale aj pre deti.“

Predtým, ako sa deti presunuli k inej aktivite, utekali si k stolu zobrať pagáč či jabĺčko, alebo sa napiť. Čakali na ne aj maľovanky. Viaceré si vyskúšali vzdelávaciu hru, pri ktorej sa zoznámili s krvnými skupinami. Na akcii pomáhali aj mladí členovia levického Slovenského Červeného kríža. Deťom napríklad vytvárali fingované zranenia.

„Mali sme tu asi 20 detí, niektoré prišli aj viackrát,“ prezradila Terka (16), ktorá je oficiálnou členkou od januára. Na fingovanie rôznych zranení použili „krv“ a hmotu, ktorú si vyrobili z potravinárskych surovín. „Úlohou je, aby sme tým odbúravali strach z poranení, ktoré sú bežnou súčasťou života. Hlavne deti sa často porania. Takto sa ich snažíme učiť, že to nie je také strašidelné, ako to na prvý pohľad vyzerá,“ vysvetlila Terka. Zároveň im ukázali, ako si rany správne ošetriť a obviazať.

V druhom stane boli najmä rodičia. Dvaja členovia z humanitárnej jednotky miestneho Slovenského Červeného kríža ukazovali, ako prebieha oživovanie človeka. „Poďte si to vyskúšať, nikdy neviete, kedy sa vám to zíde,“ nabádali okolostojacich. Aj keď figurína na sebe nedala nič poznať, tešila sa z každého odvážlivca, ktorý sa pod odborným dohľadom podujal na jej záchranu.

Riaditeľka levických „križiakov“ Oľga Szalmová prezradila, že takúto zábavno-vzdelávaciu akciu plánovali už dlho. Podarilo sa to vďaka sponzorom. „V tejto časti pomáhame už dlhšiu dobu, či už ide o potravinovú, alebo materiálnu pomoc,“ povedala. Slovenský Červený kríž má miestny spolok aj priamo v obci Mýtne Ludany, ktorý sa venuje najmä prvej pomoci. Jeho členmi sú aj niektorí obyvatelia Dobogova. Miestna časť je od obce vzdialená asi tri kilometre, počet obyvateľov sa tu pohybuje okolo 150.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zuby #zdravie #Levice