Park na Belopotockého v centre Bratislavy je krok od obnovy

Krajský súd v Bratislave zrušil predbežné opatrenie okresného súdu, ktoré zakazovalo mestskej časti Staré Mesto nakladať s parkom medzi Slovenským rozhlasom a ulicami Belopotockého a Lehotského. Otvára sa tak cesta k obnove parku za obrátenou pyramídou.

30.09.2015 13:00
park Belopotockého Foto: ,
Zo 120 stromov ostalo v parku na Belopotockého ulici asi 30. Na čistinke uprostred parku pribudne pamätný platan, ktorý sa podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja.
debata (2)

„Dúfam, že sa to už definitívne uzatvorí,“ hovorí Soňa Párnická z Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste. Spolu s kolegami bojuje za záchranu parčíka už 20 rokov. „Niekto si povie, že je to iba malý kúsok zelene, ale pre ľudí, ktorí tu žijú, to má zmysel. Za roky sa povymieňali obyvatelia, pribudlo mladých, detí aj starých. Park v Starom Meste chýba. To, čo tam je teraz, dehonestuje okolie,“ hovorí Párnická.

S obnovou parku chcelo súčasné vedenie Starého Mesta začať už pred letom. Celý proces zastavilo predbežné opatrenie okresného súdu. Pozemok pod parkom sa totiž stal predmetom žaloby obyvateľa Dúbravky. Dôvodom je výmena pozemku na Belopotockého ulici za pozemok v Dúbravke.

Posledný majiteľ pozemku, spoločnosť Strabag/Zipp, tam chcel postaviť polyfunkčný objekt. Vlani v marci mestskí poslanci schválili, že investorovi dajú, po vzájomnej dohode, za park náhradné pozemky v Dúbravke. Za viac ako 3 400 m² v centre mesta firme odklepli asi 11 400 m² v Dúbravke na ulici Pod záhradami (investor sa zmluvne zaviazal, že na ploche 5 000 m² vybuduje park, ktorý vráti mestu) a takmer 2 700 m² na Drotárskej ceste v Starom Meste. To sa nepáčilo najmä Dúbravčanom, ktorí bývajú v obytnom dome Koprivnica.

Verejné obstarávanie ide do finále

Projekt obnovy parku na Belopotockého, ktorý predstavilo vlani v septembri bývalé vedenie samosprávy, to súčasné upravilo. Náklady by mali klesnúť asi o polovicu na 50 až 60-tisíc eur. Na čistinke uprostred parku vysadia pamätný platan, ktorý sa ochranárom podarilo zachrániť z lesíka vyrúbaného na nábreží Dunaja na mieste dnešného River Parku. Nebudú chýbať lavičky, fontánka s pitnou vodou, detské ihrisko či chodníky s mlatovým povrchom, podobné tým v Medickej záhrade. Podľa pôvodných odhadov by práce mali napokon trvať asi dva mesiace.

Torzo parku na Belopotockého ulici je ohradené... Foto: Viera Hebertová, Pravda
park Belopotockého Torzo parku na Belopotockého ulici je ohradené plechovým plotom. Kúsok zelene v lokalite chýba.

Oproti pôvodnému plánu z projektu vynechali zavlažovanie, pripojenie na kanalizáciu a údržbu zelene. Konečná cena závisí od výsledku verejného obstarávania na dodávateľa revitalizácie. To ide do záverečnej fázy. Podľa hovorkyne mestskej časti Staré Mesto Nory Gubkovej je predčasné hovoriť o termínoch, kým nie je podpísaná zmluva. Dúfa však, že do konca roka by mohol byť projekt zrealizovaný. Soňa Párnická je tiež opatrná. „Kým to neuvidím, neuverím,“ dodáva na záver.

Ako park takmer prestal byť parkom

Park na Belopotockého ulici má takmer 200 rokov. Kedysi zvyšky Esterházyho záhrad, neskôr Jazdecká škola či Vojenský umelecký súbor s tenisovými a volejbalovými ihriskami. Park sa neustále zmenšoval. Naposledy pri 15-ročnej výstavbe budovy rozhlasu. Zmluvou z roku 1986 previedol rozhlas bezodplatne parcelu parku na mestský podnik ZARES.

„Je veľmi dôležité povedať, že v roku 1987 potvrdil vtedajší hlavný architekt v parku na Belopotockého vyhradenú zeleň, tak ako to bolo dovtedy aj v smernom územnom pláne z roku 1976,“ vysvetľuje Soňa Párnická.

Po výstavbe budovy Slovenského rozhlasu zostal... Foto: Viera Hebertová, Pravda
park Belopotockého Po výstavbe budovy Slovenského rozhlasu zostal obyvateľom Belopotockého ulice a okolia iba malý kúsok zelene.

V roku 1991 mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo likvidáciu mestského podniku, ktorý prestal existovať o dva roky neskôr. O park sa začala starať novovzniknutá firma Vepos. V roku 1990 Ministerstvo obrany napadlo vlastnícke dokumenty k parku. Parcela bola totiž do roku 1968 jeho majetkom v správe Krajskej vojenskej ubytovacej správy. Túto zmluvu podľa aktivistov dodnes nikto nevidel.

„Keď sme sa v roku 1996 dozvedeli, že po nežnej revolúcii v roku 1991 niekto previedol park za 10-tisíc korún na súkromnú firmu, ostali sme v šoku,“ spomína Párnická. Odvtedy pozemok niekoľkokrát zmenil majiteľa. Naposledy ho spoločnosť Strabag/Zipp kúpila v októbri 2004 za niekoľkonásobne vyššiu cenu – 60 miliónov korún.

Funkcia parcely sa nikdy nezmenila

V roku 1993 mesto aktualizovalo územný plán. Po zmenšení mierky v ňom však neboli zobrazené menšie zelené plochy, hoci reálne existovali. Až v roku 2008 sa bez prerokovania dostalo do územného plánu jediné územné rozhodnutie pre firmu Strabag/Zipp. Magistrát zmenil zeleň na stavebný pozemok. Investor tam začal stavať a preinvestoval nemalé peniaze. Práce na stavbe napokon koncom mája 2010 zakázal súd.

Vlani k obnove parku nedošlo. Stavebník na... Foto: Viera Hebertová, Pravda
park Belopotockého Vlani k obnove parku nedošlo. Stavebník na vlastné náklady zasypal jamu, ktorú tam predtým vykopal. Bolo nevyhnutné počkať, kým pôda sadne.

„Pol izby mi zaberú papiere a dokumenty k parku Belopotockého. Dokázali sme, že sme mali pravdu. V územnom pláne je park, zeleň. Aj keď pre výmenu pozemkov to bolo veľmi komplikované,“ opisuje Soňa Párnická roky práce občianskeho združenia, ktoré iniciovalo štyri petície a vyzbieralo asi 7-tisíc podpisov, dalo 200 podaní a odvolaní a vyše desať podnetov na súdy v snahe zachrániť kúsok zelene uprostred mesta.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #kauza #Staré mesto #obnova #park na Belopotockého ulici