Kmeňové bunky zachraňujú životy

Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura v Košiciach je jediným zariadením v kraji, kde na Klinike hematológie a onkohematológie úspešne liečia pacientov pomocou autológnych transplantácií periférnych kmeňových buniek.

01.10.2015 13:00
Dominika Kamencová Foto: ,
Dominika Kmecová (na snímke) podstúpila transplantáciu pred dvoma rokmi.
debata

Primár kliniky Tomáš Guman zdôraznil, že pacienti, ktorí u nich podstúpili spomínanú liečbu, trpeli rôznymi nádorovými ochoreniami. „Transplantáciu u nás podstúpili ľudia vo veku od 18 až do 68 rokov. U starších je predpoklad na tento typ liečby vtedy, ak nemajú iné závažné ochorenia, ktoré by mohli byť prekážkou. Čo sa týka úspešnosti, tak možno povedať, že nemáme jeden prípad, aby nám v období po transplantácii zomrel pacient. U mnohých došlo k úplnému vyliečeniu,“ zdôraznil Guman.

Liečba zabrala a hoci som v invalidnom dôchodku, v súčasnosti nemám žiadne zdravotné komplikácie.
Dominika Kamencová, pacientka

Nemocnica plánuje robiť ďalšie transplantácie, a to bez čakacích lehôt. „Neexistuje žiadna čakacia listina. Pacientov si plánujeme dopredu, no bez poradovníka,“ dodal Guman. Pacientov tento typ liečby nič nestojí, úkony sú plne hradené zdravotnými poisťovňami.

Prvú operáciu tohto druhu podstúpila v Košiciach pacientka s akútnou myeloblastovou leukémiou v roku 1997. Transplan­tácia krvotvorných buniek je prenos zdravých kmeňových buniek krvotvorby chorému pacientovi.

Tie sa krvnou cestou dostanú do drene chorého, kde sa udomácnia a postupne začnú produkovať zdravé krvinky ako náhradu za choré. Výhodou autológnej transplantácie je to, že odpadá problém s hľadaním vhodného darcu, komplikácie sa zvládajú ľahšie a je pri nich menšie riziko infekcie či iných nežiaducich účinkov.

Tridsaťtriročná Dominika Kmecová prekonala rakovinu lymfatických uzlín. Rodená Michalovčanka, ktorá už niekoľko rokov žije s manželom v Košiciach, je učiteľka. V auguste 2011 však prišiel v jej živote zlom. Musela čeliť ťažkej chorobe.

„Podstúpila som komplikovanú liečbu a nevedela, čo bude,“ hovorí. Šancu na vyliečenie dostala v košickej Univerzitnej nemocnici, kde začali v roku 1997 vykonávať autológne transplantácie periférnych kmeňových buniek.

„Na jar v roku 2013 mi z tela odobrali kmeňové bunky, ktoré najskôr zamrazili. Potom som podstúpila intenzívnu chemoterapiu, po ktorej nasledovala transplantácia mojich kmeňových buniek. Liečba zabrala a hoci som v invalidnom dôchodku, v súčasnosti nemám žiadne zdravotné komplikácie. Pravidelne chodím na lekárske kontroly, na poslednej som bola 21. septembra. Jej výsledok? Som v poriadku,“ usmieva sa pani Dominika.

Mladá žena sa tak mohla vrátiť nielen do bežného života, ale aj k práci, ktorú nadovšetko miluje. Na tretinový úväzok učí angličtinu. Pritom sa venuje ďalšej svojej veľkej záľube, pečie chutné koláče i torty a dúfa, že časom sa jej splní ďalší veľký sen. Mať vlastné deti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kmeňové bunky #Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura