Bošácka slivovica je pojmom aj po tristo rokoch

Bude to dobrý ročník, hovoria v Bošáci o slivovici z tohtoročnej úrody. Vlani vraj už bola o takomto čase väčšina sliviek v sudoch, teraz sú ešte na strome.

01.10.2015 15:00
bošácka pálenica, Miroslav Kaššovic Foto: ,
Držíme sa dávnych tradícií, celé zariadenie je z medi, vraví riaditeľ Bošáckej pálenice Miroslav Kaššovic (na snímke).
debata (12)

A nič viac si milovníci tohto voňavého nápoja nemôžu želať. Čím dlhšie bude ovocie na stromoch, tým lepšie dozrie, a čím je ovocie zrelšie, tým kvalitnejší destilát môžu potom vypáliť. Poriadne dozreté ovocie je sladšie, aromatickejšie, a to sa prejaví aj na pálenke. V pálenici lepšie tečie, chutí aj vonia veľmi výrazne.

„Slivky sme kedysi zbierali až po prvých mrazoch. Ovocie, keď ho jemne lizne mráz, sa premení, scukornatie, a to je jeho maximálna zrelosť. A vtedy sú úžasné destiláty. Ale tento rok je pre výrobu destilátov úplne vynikajúci, ovocie kvalitne dozrieva. Netreba sa uponáhľať, treba počkať do maximálnej zrelosti,“ vraví Miroslav Kaššovic, šéf Bošáckej pálenice, ktorá vlastní ochrannú známku na bošácku slivovicu.

Ľudia vraj často pokazia kvas tým, že doň nahádžu nezrelé ovocie. A ešte častejšie hnilými plodmi. Stáva sa tiež, že na povrchu kvasu sa vytvára hnilobný proces a niekto to ešte rozmieša. To potom cítiť aj v destiláte.

Kto ho chce mať kvalitný, musí dávať do kvasu kvalitne dozreté ovocie. Neprekáža, že nevyzerá ukážkovo, že by nemalo úspech na trhu, vôbec to nemusia byť nejaké výstavné kusy, ale musí byť dozreté. Neprekáža ani to, že je červivé.

Tento rok sa už pestovatelia lúčili s dobrou úrodou, zdalo sa, že sucho a obrovské horúčavy všetko zničia. Ale napokon sa to zvrtlo, prišli aj dažde a ovocie dozrieva a sladne. Pri destilátoch rovnako ako pri víne platí, že každý ročník je iný, pretože každý rok má iné klimatické podmienky.

Bošácka slivovica má vyše 300-ročnú tradíciu a k Slovensku patrí podobne ako bryndzové halušky. Bošáčania sú na jej meno patrične hrdí. Ich predkovia ju vraj nosili na trhy až do Pešti a Viedne, aby si zarobili trochu peňazí.

Chodievali peši, len časť cesty sa odviezli na pltiach dolu Váhom. Po čase na trhoch čakali len na Bošáčanov, aby si od nich kúpili slivovicu, hoci podobné výrobky ponúkali aj iní. Čo ju robí takou výnimočnou?

„V Bošáckej doline máme vynikajúcu mikroklímu. Kvalita ovocia z tejto kotliny je preukázateľná, chuť ovocia je odlišná ako z iných regiónov. A pri výrobe dodržiavame tradičnú technológiu, kotly aj potrubia sú z medi a kúrime výhradne drevom, nad plynofikáciou vôbec neuvažujeme,“ zdôraznil šéf Bošáckej pálenice.

Doteraz tu pálili hlavne marhuľovicu, pomaly už začínajú prvé slivky. A tie budú ľudia nosiť až niekedy do februára budúceho roka.

Pri vchode do pálenice vás privíta obrovský 350-litrový kotol. Vlastne pôsobí ako pec, s dvierkami naspodku, kam každú chvíľu obsluha kotla priloží polienko. Tu sa páli kvas. Destiláciou vzniká tzv. vodka, čo je surový, nízkostupňový polotovar. Ten potom ide do druhého, 100-litrového kotla vo vedľajšej miestnosti. Po tejto druhej destilácii je slivovica hotová.

Žiadne opakované destilovanie, to by vraj slivovici či inej pálenke ublížilo. Zničili by sa tak aromatické zložky, ktoré v ovocných destilátoch vyhľadávame. Ako sa destilácia chýli k záveru, vyteká stále slabší a slabší destilát. Pri obsahu 30 alebo 20 percent pretekajúceho alkoholu niekde už tekutinu nezachytávajú, je to posledok, ktorý ide do odpadu. Podľa Miroslava Kaššovica je to chyba, destilát prichádza vlastnosti, o ktorých vie tak krásne rozprávať.

„Od 30 po nulu sa najhojnejšie odparujú aromatické a chuťové zložky. Tento posledok samotný je nepitný a nechutný. Ale to je ako s korením do polievky. Korenie si tiež nesypeme samostatne na jazyk, ale rozmiešame ho v polievke. Posledok je vlastne korením destilátu, tiež sa samostatne nepije, ale dorába nám tú nádheru destilátu. Fantastické destiláty sú úplne čerstvé, také nebudú už nikdy, už po 24 hodinách sú odlišné. To je ako panna, je to iba raz,“ hovorí Miroslav Kaššovic s oduševnením, akoby chcel aj najzarytejšieho abstinenta prehovoriť na pohárik.

A vyvracia rôzne povery, ktoré kolujú o slivovici. Napríklad, že tým je kvalitnejšia, čím viac korálikov vytvára po naliatí do pohára. V skutočnosti množstvo korálikov ovplyvňuje teplota a stupňovitosť destilátu. Alebo že stará slivovica zožltne, a čím je staršia, tým lepšie. Je presvedčený, že najlepšie destiláty sú do troch až piatich rokov, potom sa už vytrácajú arómy a chute.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #bošácka slivovica