Mladý vodič má na konte 60 priestupkov, skončil so smiešnou pokutou

Šesťdesiatkrát ho chytila polícia pri porušovaní dopravných predpisov. Odobrali mu vodičský preukaz, trikrát mu polícia uložila zákaz viesť motorové vozidlá. Mladý, 25-ročný muž zo Šale si z toho ťažkú hlavu nerobí. Tento týždeň ho policajti prichytili pri ďalšom priestupku, auto šoféroval bez "papierov". Vyviazol s 20-eurovou pokutou.

01.10.2015 15:13 , aktualizované: 20:00
debata (27)

Dopravný analytik Ján Bazovský upozorňuje, že v zahraničí by permanentný porušovateľ zákona neskončil so smiešnou pokutou, ale prinajmenšom by mu hrozil ďalší zákaz šoférovania a pohovor u dopravného psychológa či preskúšanie z dopravných predpisov. Takto by to podľa neho mali riešiť aj slovenskí policajti.

Bazovský poukazuje na to, že naša polícia nakúpila inteligentné autá a tie by mali pri prehliadke ukázať ihneď kartu vodiča. V takom prípade by muž zo Šale nedostal takú nízku sankciu. „Na čo sú tie autá, keď až následne polícia zistí, že tento vodič má na konte desiatky porušení cestných pravidiel?“ pýta sa Bazovský.

Mladíka zadržala hliadka pri bežnej prehliadke v rámci policajnej akcie, spresnila hovorkyňa krajského dopravného inšpektorátu v Banskej Bystrici Andea Petrovičová. „Policajti ho zastavili a pri bežnej kontrole nemal pri sebe vodičské oprávnenie. Preto dostal na mieste pokutu 20 eur,“ uviedla hovorkyňa.

Z výpisu karty vodiča následne vysvitlo, že počas siedmich rokov sa dopustil 52 dopravných priestupkov, za ktoré zaplatil na mieste pokutu, štyroch priestupkov riešených v správnom konaní a troch priestupkov, za ktoré dostal zákaz šoférovať. Policajný viceprezident Ľubomír Ábel tvrdí, že prípad sa sankciou vo výške 20 eur neskončil.

„Teraz polícia preveruje, z akého dôvodu nemal vodičský, či mu nebol zadržaný za nejaký priestupok,“ povedal Ábel. Dodal, že zatiaľ sú informácie také, že šoféroval bez dokladov, ale posledný zákaz viesť auto neporušil, pretože mu už vypršal. Ak by ho policajti prichytili za volantom v čase, keď by zákaz ešte platil, tak by sa dopustil trestného činu marenia výkonu úradného rozhodnutia a vec by riešil súd.

Pochybenie šalianskeho vodiča polícia zatiaľ rieši ako priestupok. Môže sa stať, že nakoniec zostane len pri pokute a nebude musieť ísť ani vyšetrenie k dopravnému psychológovi. To polícia vodičovi nariadi, keď sa dopustí troch vážnych priestupkov v priebehu jedného roka. Väčšinou ide o priestupky ako jazda pod vplyvom alkoholu či jazda na červenú.

Či muž zo Šale za rok trikrát porušil predpisy, to zatiaľ Ábel potvrdiť nevedel. V tejto súvislosti spomenul prípad vodiča, ktorý dostal počas jazdy z Košíc do Bratislavy v jeden deň tri pokuty za prekročenie rýchlosti spolu za 650 eur. Vtedy však ešte podmienka troch priestupkov neplatila a šofér nemusel absolvovať pohovor u psychológa.

Trenčiansky advokát Jozef Herbulák pripomína, že vodičov, ktorí dlhodobo porušujú predpisy, je pomerne veľa. „Ak šoféra chytia v čase, keď má zakázané viesť auto, je to trestný čin. Vtedy to riešia súdy, ktoré väčšinou rozhodnú o podmienke,“ povedal Herbulák. Nezodpovedný vodič sa môže do väzenia dostať vtedy, ak zákaz poruší napriek podmienke súdu po druhý raz. „Vtedy už nasleduje nepodmienečný trest,“ podotkol advokát.

Každá európska krajina postupuje voči chronickým porušovateľom zákona individuálne. „V Nemecku majú bodový systém. Ak sa častými priestupkami vodič vyboduje, čaká ho hodnotenie u psychológa a dlhodobý zákaz viesť motorové vozidlo,“ ozrejmil prezident Autoklubu SR Štefan Mihálik. Podobné sankcie platia aj v Rakúsku.

Pôvodný článok z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #dopravné priestupky