Tank sa vrátil v igelitke. Zlodej korytnačku nepredal

Najskôr ju ukradli, no po pár hodinách vrátili naspäť. Dvanásť kilogramov váži korytnačka leopardia, ktorú niekto ukradol z MiniZOO v Žiline.

02.10.2015 15:00
debata

Zlodej zostane neznámy, rovnako ako motív, prečo tak urobil. Zrejme ju chcel predať a keď sa mu to nepodarilo, o niekoľko hodín vrátil zviera v igelitke pred dvere zariadenia.

"Myslel som si, že v tej taške je krmivo, lebo tak nám ho tam ľudia zvyčajne nechávajú. Ale bola tam naša korytnačka,“ hovorí vedúci Žillinskej MiniZOO Róbert Štolfa. Vedel, že zmena prostredia neurobí korytnačke dobre a hneď ako zistil, že zmizla, začali ju hľadať. Pátranie zverejnili prostredníctvom sociálnych sietí, obvolali chovprodukty. V jednom potvrdili, že sa tam zlodej zastavil a chcel korytnačku predať. Neuspel a tak ju priniesol naspäť a nechal pred dverami. Našťastie ju včas objavili. "Bola silne podchladená. Ako som ju vrátil späť do terária, tak sa celý deň iba vyhrievala pod žiarovkou,“ dodáva Štolfa.

Korytnačka pri tomto nechcenom dobrodružstve mohla uhynúť, najmä keby bola mimo terária dlhší čas. Originálnym domovom korytnačky leopardej sú savany, púšte a polopúšte na východe a juhu Afriky. Teplo rozpálených plání jej chovatelia v teráriach vynahrádzajú silnejšou žiarovkou. "Plazy potrebujú určitú termoreguláciu tela a tým, že ju vybrali z tohto prostredia, jej spôsobili stres či už vonkajší alebo vnútorný. Dochádza k určitým metabolickým zmenám, poruchám, ktoré môžu ohroziť život,“ hovorí Petra Fabová z Veterinárnej nemocnice Anima v Žiline.

Korytnačka leopardia je súčasťou MiniZOO pri mestskom Centre voľného času v Žiline, ktoré navštevujú deti v rámci prírodovedných krúžkov, kde majú možnosť starať sa o exotické zvieratá. Práve korytnačka leopardia je darom od bývalého člena. Deti dvanásťkilové zviera prezývajú tank.

Žilinské MiniZOO vzniklo pred polstoročím ako Stanica mladých prírodovedcov. Donedávna v zariadení chovali 50 druhov živočíchov. Pred štyrmi rokmi sa presťahovali z priestorov v meste na sídlisko Vlčince, kam však už nemohli presunúť vonku žijúce zvieratá, ktoré umiestnili do iných zariadení na Slovensku. Stále však chovajú okolo 30 druhov zvierat, okrem korytnačiek napríklad aj jedného z najväčších hadov pytóna tigrovitého, leguanov, dikobraza, medvedíka čistotného, skunka a k množstvu ďalších už tento mesiac pribudnú dve opičky malpy hnedej.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilina #korytnačka