Zničil hotel v Demänovskej Doline elektrický skrat?

Hasiči druhý deň hasia hotel, skryté ohniská hľadajú pomocou termokamier. Príčinu vzniku utorňajšieho požiaru hotela Junior v Demänovskej Doline zisťuje expertízna skupina, no podľa predbežných informácií vznikol v budove elektrický skrat. "Hovoria o tom aj prvotné vyjadrenia hasičov," prezradil Chovančík. Plamene sa mali rozšíriť z kuchyne a odtiaľ ďalej do prvého a druhého podlažia a napokon zasiahli aj strechu.

07.10.2015 09:54
požiar, hotel, Jasná Foto:
Požiar hotela v Jasnej, 6.10.2015.
debata (8)

Na hoteli vznikla obrovská škoda. „Pohybujeme sa v miliónoch eur. Musíme urobiť analýzu nášho portfólia, možností, pozastaviť nejaké investície, pretože na tom hoteli nám záleží. Bolo to kvalitné zariadenie,“ tvrdí Karol Klobušický, predseda predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia (HMS), ktorá zariadenie v Demänovskej doline prevádzkuje. Doplnil, že na mieste vznikla veľká panika a bolo nutné dostať ľudí do bezpečia. „Sú bez vecí a musíme doriešiť, čo bude s nimi ďalej,“ dodal.

Medzi evakuovanými ľuďmi boli podľa starostky obce Demänovská Dolina Ľubomíry Klepáčovej viaceré rodiny s deťmi. „Mali naplánovanú rodinnú dovolenku a sú z toho nešťastní,“ uviedla. „Prakticky môžem povedať, že zhorel jeden z najväčších a históriou najstarších hotelov v stredisku Demänovská dolina,“ poznamenala Klepáčová.

Požiar v Jasnej, 6.0.2015
Požiar hotela v Jasnej, 6.10.2015.
+4Požiar hotela v Jasnej, 6.10.2015.

Pár minút po príchode hasičov bol na mieste nešťastia aj tamojší obyvateľ Richard Šopor. „Celý hotel bol kompletne v plameňoch. Predstavte si horieť sedemposchodovú budovu,“ opísal. V čase, keď na miesto prišiel, už boli hostia mimo budovy. „Boli oblečení na ľahko a hasiči ich zhromažďovali pred hotelom,“ podotkol.

To, že plamene v okamihu zhltli celú budovu, mohli podľa hasičov zapríčiniť viaceré okolnosti. Prispieť k tomu mohla prevažne drevená konštrukcia hotela, ale aj poveternostné podmienky. „Na šírenie požiaru má vplyv aj to, ako je stavba vybavená z hľadiska protipožiarnej bezpečnosti,“ priblížila hovorkyňa hasičov Ondrichová. Rozšírenie plameňov mohli spôsobiť aj horľavé látky v priestoroch hotela.

Hotel Junior, ktorý postavili v 80. rokoch minulého storočia, sa nachádza na úpätí Chopka v nadmorskej výške 1150 metrov nad morom. Aj vďaka výhodnej polohe pri zjazdovke Biela Púť patril medzi vyhľadávané hotely na Liptove s kapacitou takmer 300 osôb. V uplynulých rokoch prešiel viacerými rekonštrukciami. „Tento rok mali byť obnovené už všetky kúpeľne, rekonštrukcie práve prebiehali,“ písal na sociálnej sieti člen Dozornej rady spoločnosti HMS Michal Feik. Podľa neho malo zariadenie vlani takmer 80-percentnú celoročnú obsadenosť.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Demänovská dolina