Zhorený hotel v Jasnej chcú obnoviť

Ako dielo skazy vyzerá po obrovskom zničujúcom požiari hotel Junior, ktorý stál vyše tri desaťročia na svahu v Jasnej. Čo s ním bude ďalej, zatiaľ nie je jasné, majitelia však naznačili, že ho možno obnovia.

07.10.2015 20:00
hotel, požiar Foto: ,
Hotel Junior horel ešte v stredu dopoludnia.
debata (12)
„Vo štvrtok zasadne predstavenstvo a prejdeme si ďalšie kroky. Zatiaľ čakáme na oficiálne závery statika,“ povedal pre Pravdu Karol Klobušický, predseda predstavenstva spoločnosti Hotely mládeže Slovakia, ktorá hotel vlastní.

Podľa neho je ich „morálnou povinnosťou ten priestor zachovať. Hotel mal svoju charizmu, svoj esprit. Bol jednou z dominánt Demänovskej doliny. Cítime túto povinnosť aj voči ľuďom, ktorí nás podporujú“, zdôraznil Klobušický. Či sa im to podarí, a akým spôsobom, to ešte nevedel povedať. „Musíme si urobiť komplexnú analýzu, je to otázka našich finančných možností,“ dodal.

Hotel horel ešte v stredu doobeda. Vznikali v ňom lokálne ohniská, ktoré hasiči dohášali. Majitelia si od nich zhorený objekt prevzali a sú povinní zabezpečiť ho, aby tam nevkročili zvedavci. Predbežnú škodu vyčíslili na štyri milióny eur. Uhasenie plameňov si vypýtalo vyše milióna litrov vody.

Na miesto požiaru prišiel statik a expertízna skupina požiarnych zisťovateľov. „Statik nám povedal, že búrať a nejakým spôsobom rozoberať vnútorné priestory je zakázané, pretože je tam nebezpečenstvo pádu celej budovy. Budeme musieť čo najopatrnejšie pokračovať v prácach,“ hovorí riaditeľ Požiarnotechnického a expertízneho ústavu Štefan Galla.

Predbežnú škodu po požiari vyčíslili na štyri...
Hotel Junior po požiari.
+4V hoteli ešte v stredu vznikali lokálne...

Šéf expertíznej skupiny sa nechcel vyjadrovať k možným príčinám, na prvotné výsledky si podľa neho treba počkať aspoň mesiac. Galla nepotvrdil ani informáciu, že požiar sa mal rozšíriť z kuchyne. K vyšetrovaniu však prizvali aj elektrikára. Podľa našich informácií robili v hoteli pred niekoľkými mesiacmi revíziu elektroinštalácie a všetko bolo v poriadku.

„Požiar bol natoľko rozsiahly, že hotel kompletne zlikvidoval. Spodné podlažia sú natoľko zatečené, že sú zdevastované,“ skonštatoval po prehliadke statik Daniel Zarevúcky. Či sa ešte bude dať budova zrekonštruovať, bude jasné až po odkrytí konštrukčných prvkov. „Pokiaľ tá horná časť vykáže nejakú krivosť v dôsledku sálania tepla, čo je pri oceľových konštrukciách bežné, tak bude musieť byť demontovaná. Horné časti sú na tom veľmi zle, pretože požiar bol dosť rozsiahly. Teploty dosahovali možno 600–700 stupňov,“ doplnil statik.

V hoteli bolo v čase vypuknutia požiaru, v utorok okolo tretej hodiny nadránom, 135 ľudí, z toho bolo 130 hostí. Pri požiari zahynul 64-ročný muž z Rajeckých Teplíc. Na dovolenke bol so svojou priateľkou, ktorú sa podarilo zachrániť. Evakuovaných ľudí presunuli do vedľajšieho hotela, z nich 27 využilo možnosť tam prespať. V zhorenej budove im zostala batožina, kľúče od áut aj osobné veci.

Podľa žilinskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej polícia udalosť vyšetruje ako prečin všeobecného ohrozenia.

Hotel Junior v Demänovskej doline bol skolaudovaný v roku 1992. Ivan Daráni st. spomenul, že sa tam na krátku chvíľu zastavil aj Václav Havel. „Bol sa tu pozrieť, keď bol v Jasnej,“ hovorí. Daráni v hoteli pracoval ako údržbár a dispečer do roku 2003. „Mal výhodu, že bol blízko zjazdovky Biela púť. Ľudia sa sem radi vracali,“ spomína. „V tej dobe to bol jeden z najväčších hotelov. Je mi smutno, keď vidím, čo sa stalo,“ dopĺňa kolegu Jozef Matečný.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #hotel #Demänovská dolina