Sedemtisíc eur pre banskobystrických bábkarov

Banskobystrické Bábkové divadlo na Rázcestí (BDNR) získalo finančný dar 7 000 eur od poslancov a poslankýň Banskobystrického samosprávneho kraja za Smer. Bola to reakcia na počínanie predsedu BBSK Mariána Kotlebu, ktorý v septembri nepodpísal divadlu grantovú dotáciu od Ministerstva zahraničných vecí SR na projekt Stop extrémizmu.

09.10.2015 18:29
debata (26)

Peniaze v piatok odovzdala divadelníkom poslankyňa a vedúca kultúrnej komisie krajského zastupiteľstva Ľubica Laššáková. Ako uviedla, táto zbierka bola spontánna a sumu vyzbierali v priebehu dvoch dní. Zdôraznila, že nejde o žiadnu politickú hru, ale jednoducho o pomoc tým, ktorí to potrebujú.

BDNR vyhlásilo koncom septembra zbierku na podporu projektu Stop extrémizmu a súčasne občiansku iniciatívu Biela stuha. Okrem spomínaného daru od poslancov sa im do dnešného dňa podarilo vyzbierať vyše 1 600 eur, takže projekt, v rámci ktorého majú vo viacerých školách odohrať inscenáciu List čiernemu synovi, bude pokračovať.

Nosenie bielej stužky má vyjadrovať občiansky nenásilný protest proti mocenským a totalitným praktikám vedúcich predstaviteľov BBSK, má vyjadrovať právo na slobodnú tvorbu a zároveň právo na zodpovednosť za naše činy. Táto iniciatíva našla podľa riaditeľky bábkového divadla Ivety Škripkovej širokú podporu.

Vo vyhlásení, ktoré dnes zverejnili pracovníci BDNR, sa konštatuje, že banskobystrických umelcov už podporilo 18 profesionálnych divadiel, 10 neprofesio­nálnych a nezávislých scén a vyše 20 ďalších umeleckých i neumeleckých inštitúcií. Slovenské národné divadlo informovalo verejnosť, že 24.októbra odohrá v sále činohry predstavenie Labyrinty a raje Jána Ámosa a výťažok z predaja vstupeniek chce venovať na spomínanú zbierku a na podporu umenia a kultúry na strednom Slovensku.

V decembri sa chystajú na hosťovanie do Banskej Bystrice herci divadla ASTORKA Korzo'90. Predstavenie Na koho to slovo padne bude organizované na podporu Bábkového divadla na Rázcestí. Maďarský dramatik Gábor Görgey napísal túto hru ako metaforu o moci, jej deštruktívnej sile a zle, ktoré prináša. Bratislavskí herci sa rozhodli, že inscenácia práve s takouto témou je vhodným protestom proti momentálnemu stavu kultúry v Banskobystric­kom kraji.

Predstavenie s podobným cieľom pripravujú aj v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Zároveň s dnešným vyhlásením sa BDNR obrátilo listom na kultúrnu komisiu BBSK, aby interpelovala Mariána Kotlebu. Má zverejniť, koľko dotačných zmlúv v oblasti kultúry a školstva nepodpísal, pretože existuje viacero projektov, ktoré neboli odobrené a dotácie sa museli vrátiť.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #bábkové divadlo