Poľské maľuchy sa vydali Európou na podporu včiel

Dvanásť poľských Fiatov 126 zaparkovalo v pondelok krátko popoludní v Želovciach v okrese Veľký Krtíš. Bola to ich prvá zastávka na desaťdňovej púti po európskych krajinách, ktorej cieľom nie je propagácia tohto typu áut, ale upozornenie na globálny jav úhynu včelstiev vo svete.

13.10.2015 10:00
debata (2)
Organizátori podujatia upozorňujú na ohrozené... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
autá, fiat Organizátori podujatia upozorňujú na ohrozené včelstvá ohrozenými fiatkami.

Podujatie s názvom Ak med kupuješ, včely ratuješ, vymysleli Poliaci a organizujú ho už niekoľko rokov. Podľa Jána Repku z časopisu Včelár celá akcia je o včelách a mede. Poľský zväz včelárstva ju robí na podporu spotreby domáceho medu a zároveň ňou chce upozorniť na hynúce včelstvá vo svete, čo už nie je realitou len v USA, ale aj v iných štátoch.

„Chudobná, jednotvárna paša v dôsledku pestovania obrovských lánov monokultúr, široké používanie pesticídov a herbicídov s veľkou účinnosťou sa nepriaznivo prejavujú už aj na včelstvách na európskom kontinente,“ zdôraznil Repka.

Včelári preto bijú na poplach a verejnosť chcú informovať o nepriaznivej situácii. Urobili to originálnym spôsobom. K iniciatíve poľských včelárov, ktorú podporuje ich ministerstvo poľnohospodárstva, sa pridal aj poľský výrobca včelárskych potrieb. Ten podporil kampaň zakúpením dvanástich poľských Fiatov 126, populárnych maľuchov, ktorých sa v Poľsku za štyridsať rokov vyrobilo 4,6 milióna kusov. „Tieto autá sa však z ciest vytrácajú, je to s nimi podobné ako so včelami a v tom je paralela,“ vysvetlil Repka.

Na akcii na podporu včiel v Želovciach sa... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
med, medovníky Na akcii na podporu včiel v Želovciach sa podávali aj dobroty z medu.

Tucet áut použili organizátori akcie ako hlavný prostriedok na upozornenie problému so včelami. Fiatky vyrazili z Poľska na 8-tisíc kilometrov dlhú okružnú jazdu po časti Európy. Vyštartovali z Krakova, postupne prejdú Slovenskom, Maďarskom, Rumunskom, Bulharskom, Gréckom, Bosnou a Hercegovinou, Chorvátskom, Rakúskom, aby sa cez Slovensko vrátili do Poľska. Túto rely budú v každej krajine, ktorú prejdú, sprevádzať podujatia informujúce o ohrození včelstiev vo svete. Na ich prvej zastávke si návštevníci mohli vypočuť odborné prednášky o včelárstve, ako o významnom faktore zamestnanosti.

Ján Furák zo spoločnosti v Želovciach, ktorá na Slovensku konvoj hostila, hovorí, že ľudia by si mali uvedomiť význam včiel. „Hovorí sa, že keď zomrie posledná včela, zomrie celé ľudstvo,“ zdôraznil.

Predseda Slovenského zväzu včelárov Ľudovít Gál sa obáva, aby obrovské straty včelstiev, aké sú vo svete, nepostihli aj Slovensko. Zatiaľ na tom však nie sme až tak zle. „Nám sa pomerne dobre darí stabilizovať počty včelstiev a nahrádzať zimné straty. Naším cieľom však je nielen to, aby sme počty včelstiev stabilizovali, ale ich aj zvyšovali,“ poznamenal Gál.

Včelársky zväz sa snaží robiť medzi ľuďmi osvetu aj o dôležitosti a kvalite medu. A darí sa mu to. „Za posledných dvadsať rokov vzrástla na Slovensku spotreba medu na jedného obyvateľa z 0,25 kilogramu za rok na 1,2 kilogramu ročne. Dokonca 2,5 až 3 tony medu na Slovensku chýbajú a pre potreby trhu sa dováža zo zahraničia,“ dodal Gál.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Veľký Krtíš #Fiat #včely #úhyn včiel