Trnava pustí ľudí na hradby

Jedno z najstarších mestských opevnení sprístupnia verejnosti. Trnavská radnica plánuje na všetkých svetových stranách vybudovať ochodze, ktoré ponúknu nový pohľad na mesto.

14.10.2015 16:00
Trnava, hradby Foto: ,
Prvá ochodza je na zrekonštruovanom úseku hradieb za hasičmi na Rybníkovej ulici.
debata (1)

Začiatkom decembra má byť hotový druhý, východný úsek pri Bazilike sv. Mikuláša.

Národná kultúrna pamiatka je v centre pozornosti samosprávy od 90. rokov, keď bol vypracovaný návrh konceptu jej pamiatkovej obnovy a revitalizácie. Podľa hovorcu radnice Pavla Tomašoviča sa na to každý rok snažia vyčleniť peniaze z rozpočtu.

V tomto roku začali s budovaním ochodzí v hornej časti hradieb. Tam, kde to bude možné, radnica počíta aj s bezpečnostnými opatreniami.

Prvú ochodzu vybudovalo mesto na vnútornej strane opraveného úseku za hasičmi na Rybníkovej ulici. Priestor, kde má v budúcnosti vzniknúť park Bela IV., dokončili v marci a sprístupnili koncom júla tohto roku.

Areál je v súčasnosti zatvorený. Druhá ochodza vznikne na východnej strane pri Bazilike sv. Mikuláša. „Stavenisko sme už odovzdali, práce majú byť hotové do 5. decembra. Závisí to však od počasia,“ hovorí Tomašovič. Suma bola vysúťažená na viac ako 34-tisíc eur.

Ochodza sa bude ťahať ponad vstupnú bránu smerom doľava k Rybníkovej ulici. Prístup na ňu bude plynulejší a pohodlnejší. Za hasičskou stanicou je schodisko strmé, čo súvisí s priestorovými možnosťami.

Podľa hovorcu musela radnica rešpektovať aj pripomienky pamiatkarov. Ochodza pri bazilike bude prístupná len pre ohlásené skupiny a so sprievodcom. Dôvodom je podľa Tomašoviča bezpečnosť, preto bude schodisko uzamykateľné.

V tejto časti, od Rybníkovej ulice až po lávku, by malo z vonkajšej strany pribudnúť aj nasvietenie hradbového múru. „Táto časť je zrekonštruovaná, preto by sme ju chceli takýmto spôsobom zvýrazniť,“ dopĺňa Tomašovič. Radnica tu preto preriedi aj stromy, tie neplnohodnotné odstránia.

Mesto uvažuje, že ochodzami zatraktívni aj ďalšie úseky. Výhľad z hornej časti hradieb chce umožniť aj na západe nad Bernolákovou bránou. „Tento úsek je trochu problematický. Pri hradbách sa nachádzajú garáže, a tie by sme chceli presunúť inam,“ vysvetľuje Tomašovič. Mesto sa tak najskôr musí dohodnúť s ich majiteľmi.

Poslednú ochodzu plánujú na južnej strane pri nákupnom centre City Arena.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #hradby