Stromom roka je 200-ročná hruška ružová z Bošáce

Stromom roka 2015 sa stala hruška ružová z Bošáce v okrese Nové mesto nad Váhom, ktorá bude Slovensko reprezentovať v súťaži Európsky strom roka. Druhé miesto patrí dubu letnému z obce Tomášikovo v okrese Galanta a tretie 250-ročnému platanu zo Stupavy v okrese Malacky. Do hlasovania sa zapojilo takmer 13-tisíc ľudí, víťazná hruška získala 3 092 hlasov.

27.10.2015 15:32
debata (2)
Asi 200-ročná hruška ružová, ktorá rastie len v... Foto: Nadácia Ekopolis
hruška ružová Asi 200-ročná hruška ružová, ktorá rastie len v Bošáckej doline.

Asi 200-ročná hruška ružová v Bošáci v časti Zabudišová rastie len v tomto regióne. V Bošáckej doline sa už nachádza len asi 25 až 30 hrušiek tejto odrody. Víťaznú hrušku, ktorá rastie ako solitér, pravdepodobne vysadili prví osadníci tamojších kopaníc, ktorí boli známi výrobou pálenky. Dub, ktorý skončil druhý, vlastnoručne zasadila panovníčka Mária Terézia pri slávnostnom otvorení prvého uhorského sirotinca pre šľachtické deti v kaštieli Eszterházyovcov v Tomášikove. Tento majestátny strom má asi 250 rokov a obvod jeho kmeňa dosahuje 700 centimetrov. Asi 250-ročný a 35 metrov vysoký platan rastie na brehu jazera v parku pri renesančnom kaštieli v Stupave, ktorý dal postaviť gróf Mikuláš Pálfy.

V poradí už trinásty ročník Stromu roka zorganizovala Nadácia Ekopolis s podporou Nadácie Slovenskej sporiteľne, patrónom je už štvrtý rok jazzový spevák Peter Lipa. Cieľom ankety je upozorniť na staré, vzácne alebo ohrozené stromy a vzbudiť záujem ľudí o životné prostredie. „Táto anketa je jediným podobným podujatím na Slovensku, ktoré umožňuje ľuďom vyjadriť svoj vzťah k okoliu a k stromom, ktoré majú radi. Ľudia sa už 13 rokov s nami delia o príbehy, ktoré sa s ich stromami spájajú,“ povedal riaditeľ Nadácie Ekopolis Peter Medveď.

Do súťaže sa prihlásilo 63 stromov, 12 finalistov vybrala odborná porota a o konečných víťazoch rozhodla hlasovaním verejnosť. Víťazný strom dostal odmenu v podobe dendrologického posudku od arboristickej spoločnosti ISA Slovensko a finančný príspevok na ošetrenie vo výške 200 eur. Stromy umiestnené na 2. a 3. mieste tiež získali 200 eur. Novinkou tohto ročníka bolo ocenenie škôl, ktoré vyzbierali najviac hlasovacích lístkov. Prvé tri školy získali výsadbový materiál od Záhradníctva A.B.I.E.S. v celkovej hodnote 500 eur. Najviac lístkov vyzbierala Základná škola s vyučovacím jazykom maďarským v Tomášikove.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky strom roka #hruška ružová