Tatry prejdú na zimný režim

Sobota je posledným dňom, keď sa môžu turisti vydať na všetky tatranské chodníky. Od 1. novembra až do polovice júna budú niektoré chodníky pre ochranu vzácnych živočíchov neprístupné. Zimná uzávera však neznamená stop pre turistiku. V Tatrách sa bude dať naďalej dostať po turistických chodníkoch na vysokohorské chaty. V Slovenskom raji, vo Veľkej či v Malej Fatre sú chodníky prístupné aj cez zimu.

30.10.2015 12:00
07 Smutna dolina 3x Foto: ,
Sezónna uzávera niektorých tatranských chodníkov vo vysokohorskom prostredí trvá od 1. novembra do 15. júna.
debata

Pre návštevníkov veľhôr bude od nedele zatvorených zhruba 200 kilometrov značkovaných chodníkov vo vysokohorskom prostredí. „Turisti sa dostanú po vysokohorské chaty, okrem Chaty pod Rysmi, a ďalej sedlami už nebudú môcť prechádzať. Spomedzi vrcholov je počas sezónnej uzávery prístupný len Slavkovský štít. Ale to len dovtedy, pokým nenapadne sneh,“ približuje Lenka Burdová zo Štátnych lesov TANAP-u.

Dôvodom zimného režimu v Tatranskom národnom parku je ochrana vzácnych živočíchov. „Neprístupnosť vysokohorského prostredia v tomto čase zabezpečuje ochranu nielen kamzíka vrchovského tatranského a svišťa vrchovského tatranského, ale aj pôdneho krytu, ktorý je najzraniteľnejší práve na jar,“ dopĺňa Burdová. Za porušenie zákazu hrozí 66-eurová pokuta, zväčša sa však členovia Stráže prírody či Lesnej stráže snažia turistom dohovoriť a vrátia ich na chodník, kde uzávera neplatí.

Sezónne uzávery chodníkov v Tatrách

  • na území Tatranského národného parku je od 1. 11. do 15. 6. uzavretých 200 km značkovaných chodníkov, zoznam 37 turistických chodníkov je uvedených v Návštevnom poriadku TANAP-u, neprístupné chodníky sú vyznačené aj priamo v teréne
  • turisti sa dostanú po vysokohorské chaty, okrem Chaty pod Rysmi, neprístupné sú aj tri z ôsmich náučných chodníkov (NCH Roháčske plesá v Západných Tatrách, NCH Juráňova dolina na Oraviciach a NCH Zadné Meďodoly v Tatranskej Javorine)
  • v Nízkych Tatrách sú od 1. 10. do 30. 6. uzavreté tri trasy: Kotliská – Žiar, Poľana – sedlo Sinná, Demänovské sedlo – sedlo Javorie – Krupovské sedlo

V Tatrách zostane naďalej prístupných asi 600 km chodníkov, ktoré sa končia vo vysokohorskom prostredí, turisti sa dostanú aj na osem bezbariérových trás a päť náučných chodníkov. Spomedzi ôsmich náučných chodníkov (NCH) bude neprístupný NCH Roháčske plesá na Zverovke v Západných Tatrách, NCH Juráňova dolina na Oraviciach a NCH Zadné Meďodoly v Tatranskej Javorine.

V Nízkych Tatrách sú od októbra do konca júna zatvorené tri turistické chodníky. Naopak, chodník od Chaty gen. M. R. Štefánika na Ďumbier je otvorený len v zime, keď ho pokrýva súvislá vrstva snehu s hrúbkou minimálne 15 cm.

Po jesennej prestávke bude od tohto víkendu opäť otvorený turistický chodník Ferrata na Martinské hole, prejsť ním bude možné aj v zime. Keďže ferratový chodník je náročnejší, musíme byť opatrní a nezabudnúť na správny výstroj. „V zime treba jednoznačne používať zimný lezecký výstroj – mačky, prilbu, potrebný je ferratový set,“ pripomenul Peter Roštek z Horskej záchrannej služby Veľká Fatra.

Celoročne otvorený je aj Slovenský raj, Veľká a Malá Fatra, je však dôležité rešpektovať aktuálne pokyny horskej služby, ktoré sa menia podľa vývoja počasia či lavínovej situácie. „Vo Vrátnej sa na zimu s prvým snehom uzatvára Stohová skratka, žltý chodník z Medzoholia na Chrbát Stohu, pretože prechádza lavínovým územím. V zime turistom odporúčame túry po chodníkoch so zimným tyčovým značením,“ pripomína náčelník Horskej záchrannej služby Malá Fatra Juraj Ondruš.

Pri slnečnom počasí patria túry v jesenne sfarbenom horskom prostredí k najkrajším. „Každý jeden chodník vo Vrátnej má svoje čaro. Ale určite by som odporúčal, keďže teraz je veľmi často inverzné počasie, hneď ráno sa vydať hore na hrebeň a odtiaľ robiť hrebeňové túry. Nenáročný je chodník Jánošíkovým chotárom, najmä teraz na jeseň prejsť jeho trasu popri sfarbených lúkach je úžasné,“ hovorí Jozef Mičo, dobrovoľný horský záchranár.

Turisti by v jeseni určite nemali zabúdať na kvalitnú vibramovú obuv, teplé oblečenie, užitočné sú aj turistické paličky či čelovka pribalená v ruksaku, lebo sa skôr stmieva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #turisti #Tatry #Turistika #malá fatra #Veľká Fatra