V bratislavskej Karlovej Vsi zvýšia daň za psa aj parkovanie

V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves zvýšia daň za psa a za vyhradené parkovanie. Daň za psa sa zvýši z 33,20 eura na 50 eur a ročný poplatok za vyhradené parkovanie zo 169,50 eura na 345,29 eura.

02.11.2015 09:35
pes, psíčkari Foto: ,
Za každého psa chovaného v byte alebo inej budove okrem rodinných domov budú po novom Karlovešťania platiť 50 eur, za každého psa v byte s osvedčením o výcviku základnej poslušnosti 30 eur a 15 eur by mali platiť za každého psa chovaného v rodinnom dome alebo v areáloch.
debata (11)

Zvýšenie daní schválili karloveskí poslanci na októbrovom zasadnutí miestneho zastupiteľstva. Karlova Ves sľubuje, že všetky finančné prostriedky, ktoré mestská časť získa, použijú na riešenie parkovania, opravy ciest a čistenie verejných priestranstiev.

Ako uviedol Michal Skalník z karloveského miestneho úradu, mestská časť musela pristúpiť k tomuto kroku z dôvodu trvale rastúcich nákladov na údržbu verejných priestranstiev, opravy komunikácií a budovania nových parkovacích miest. „Percentuálny nárast sadzby dane sa môže zdať na prvý pohľad vysoký, no v skutočnosti odráža dlhodobé podhodnotenie sadzby daní v Karlovej Vsi. Daň za vyhradené parkovacie miesto v Karlovej Vsi nezvyšovali deväť rokov. Daň za psa nezvyšovali 20 rokov. Od roku 1995 bol na rovnakej úrovni 33,20 eura, predtým 1 000 slovenských korún,“ pripomína Skalník s tým, že v porovnaní s ostatnými mestskými časťami Bratislavy má Karlova Ves jedny z najnižších daní.

„Obyvatelia v Novom Meste, Ružinove alebo Petržalke odvedú na dani za psa aj za vyhradené parkovacie miesto viac než v Karlovej Vsi. Napríklad v Ružinove za vyhradené parkovanie občania zaplatia 642,40 eura, v Petržalke 602,30 eura ročne. V Karlovej Vsi to bolo doteraz 169,50 eura,“ uzavrel Skalník.

Ako uvádza samospráva vo všeobecne záväznom nariadení (VZN) o miestnych daniach, sadzbu dane za psa za kalendárny rok určujú tromi spôsobmi. Za každého psa chovaného v byte alebo inej budove okrem rodinných domov budú po novom Karlovešťania platiť 50 eur, za každého psa v byte s osvedčením o výcviku základnej poslušnosti 30 eur a 15 eur by mali platiť za každého psa chovaného v rodinnom dome alebo v areáloch. Obyvatelia platia daň za psa, ktorý je starší ako šesť mesiacov a v mestskej časti ho chová fyzická alebo právnická osoba. Ak jediným príjmom v domácnosti je dôchodok, sadzba dane za psa sa zníži o 50 percent od kalendárneho roku, v ktorom majiteľ psa dovŕši 62 rokov. Splnenie tejto podmienky daňovník preukáže čestným vyhlásením.

Vyhradeným, časovo obmedzeným parkovaním je vyhradené parkovanie auta alebo prívesu mimo stráženého parkoviska v obytných okrskoch, a to na parkoviskách alebo iných priestoroch verejného priestranstva určených na parkovanie. Sú to napríklad miesta vyznačené dopravnou značkou, obmedzené na určité kalendárne obdobie alebo časovo obmedzené v rámci 24-hodinového intervalu, napríklad od januára do decembra, od 15:00 do 08:00 a podobne.

Karlova Ves má 34-tisíc obyvateľov, z tohto počtu mestská časť eviduje 2 098 majiteľov psov a vyše 1 700 vyhradených parkovacích miest, z ktorých občania platia daň.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #dane #Karlova Ves