Deti so zlyhaním pľúc dostanú novú šancu

Akútne zlyhanie pľúc u detí sa bude dať na Slovensku úspešne liečiť. Novú šancu na plnohodnotný život dostanú v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Banskej Bystrici (DFNsP), kde vzniká vôbec prvé centrum mimotelovej oxygenácie pre detských pacientov na Slovensku.

10.11.2015 15:00
cardiohelp, Foto: ,
Unikátny prístroj Cardiohelp.
debata (4)

Vďaka špeciálnemu život zachraňujúcemu prístroju Cardiohelp, ktorý nemocnici venovala spoločnosť Lidl.

Prístroj v hodnote 60-tisíc eur má pomôcť v prvom rade znížiť úmrtnosť detských pacientov. Podľa štatistík zomieralo po vyčerpaní štandardných postupov a bez využitia špecializovanej techniky na túto chorobu až 99 percent chorých detí. Vďaka unikátnemu prístroju by mala byť úspešnosť terapie akútneho zlyhania pľúc až 85-percentná.

„Aktuálne na Slovensku neexistuje pracovisko, ktoré by zabezpečovalo takúto podporu životných funkcií. Najbližšie sa nachádza v Českej republike. Ale vzhľadom na to, že ide o pacientov v kritickom stave, so zlyhávajúcimi životnými funkciami, nie je možné zabezpečiť túto starostlivosť v zahraničí,“ povedala riaditeľka DFNsP v Banskej Bystrici Marianna Hoghová.

Cardiohelp bude v banskobystrickej nemocnici slúžiť na preklenutie obdobia akútneho zlyhania pľúc u detí v kritickom stave po vyčerpaní štandardných terapeutických postupov. V DFNsP v Banskej Bystrici bude odteraz tiež možné zabezpečiť zázemie pri komplikovaných operáciách a iných liečebných postupoch, pri ktorých môže dôjsť k závažnému zlyhaniu ústrojenstva.

Cardiohelp má využitie aj v prípade poškodenia srdca. V kritických prípadoch môže byť využitý aj na liečbu dospelého pacienta. Lidl darovaním unikátneho prístroja DFNsP v Banskej Bystrici nadväzuje na svoje aktivity zamerané na pomoc chorým deťom. V rámci projektu Rozprávky, ktoré potešia všetky deti ,venoval obchodný reťazec v lete 34 život zachraňujúcich inkubátorov štrnástim nemocniciam.

„Zdravie je najdôležitejšia hodnota spoločnosti. Napriek tomu, že to často vnímame ako samozrejmosť, nie je to tak. Preto sa v rámci napĺňania našej spoločenskej zodpovednosti snažíme pomáhať pri záchrane životov detí,“ poznamenal generálny riaditeľ spoločnosti Lidl Stanislav Čajka.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Lidl #pľúca